Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 6 май в Северна Македония отдадоха почит на загиналите български воини

Снимка: БГНЕС

Денят на храбростта - 6 май беше отбелязан и в "Българския военен мемориал" край Ново село, в близо до Струмица. Това е едно от 471-о български военни гробища на територията на днешна Република Северна Македония, където са погребани загиналите в Балканската, Междусъюзническата и в Първата Световна войни. Загиналите са от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии.

Падналите воини бяха почетени от стотици граждани и от военни представители от САЩ, Италия, Хърватия, Великобритания, Гърция и Унгария, както и от много дипломати. В празненството участваха детски оркестри от град Гоце Делчев, Доспат и Белица. Заупокойна молитва за героите беше отслужена от местни свещеници.

На честването не дойде нито един официален представител на властите в Скопие.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мартина Шопова от Виена: Хем има интерес към изборите, хем ужасно отегчение и несигурност

Изборният ден на българите във Виена, които гласуват за национален и европейски парламент протича спокойно, съобщи за Радио България сънародничката ни Мартина Шопова. Тя е част от Секционната избирателна комисия, разположена в Постоянното..

публикувано на 09.06.24 в 13:45
Изборната секция в Бризбън

Изборният процес в Австралия протича нормално при по-ниска избирателна активност, но с интерес от младите българи

Изборите в Австралия протичат спокойно, без констатирани нарушения, но и при по-ниска избирателна активност сравнено с предходните избори за народни представители и президентска двойка. Тази година на Зеления континент изборните секции са с две..

публикувано на 09.06.24 в 11:35

В Сърбия българите гласуват на четири места

До 20:00 часа, местно време, българските граждани, които се намират на територията на Република Сърбия, могат да упражнят правото си на глас в четири избирателни секции , информира Радио-телевизия Цариброд, партньор на БНР. За депутати в..

публикувано на 09.06.24 в 09:58