Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС ще поеме нови заеми, за да подкрепи Украйна

Украински войник си почива в полева болница край Попасна, Луганска област на Украйна, 9 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа приетия от Конгреса Закона за заем-наем в защита на демокрацията в Украйна. Това ще позволи на Белия дом без административно забавяне да финансира украинската военна отбрана срещу руската агресия. Законът повтаря акта на президента Франклин Рузвелт от 1941 г., по който САЩ са финансирали своите съюзници срещу нацизма по време на Втората световна война, включително и СССР, предава REUTERS.

Еврокомисията планира да тиражира нов съвместен евродълг от 15 млрд. евро, за да финансира Украйна през следващите 3 месеца, съобщава POLITICO, като се позовава на дипломати в Брюксел. Механизмът ще е подобен на програмата SURE, използвана по време на коронавирусната пандемия.

Руският президент Владимир Путин разпореди да бъде създадена работна група по международните плащания, чиито задачи включват определяне на условията за транзакции с „неприятелски“ държави, предава ТАСС. Полша и България отказаха да се съобразят с руските изисквания и Москва им спря газа. Кремъл твърди, че същото ще се случи с всеки друг, който не се съобрази с новите условия за плащане.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05