Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Засилват се негативните икономически нагласи на българите

Снимка: архив

Нараства песимизмът на потребителите през април. Доверието е намаляло с 4.9 пункта от началото на годината, сочи изследване на Националния статистически институт. Българите посочват, че през последните 12 месеца има покачване на потребителските цени, което засилва инфлационните очаквания за следващите 12 месеца.

Стопанската ситуация в страната се оценява като неблагоприятна за спестяване. Негативна е и нагласата за правене на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за “покупка или построяване на жилище“ и за “подобрения в дома“ през следващата една година.

По-умерени са оценките за безработицата, където повечето от потребителите не очакват рязко нарастване. 

Още от категорията

Поредна значима инвестиция привлече индустриалната зона около Пловдив

Инвестиция в разширяването на производствената си база край Пловдив в размер на 17 милиона евро прави германски концерн за производство на електротехника, отоплителни вентилационни и климатични системи. В новия завод обаче, който вече работи, се..

публикувано на 03.07.22 в 11:25

Актуализацията на бюджета на България за 2022 г. е факт

След многочасово заседание в последния ден на юни депутатите приеха окончателно актуализацията на държавния бюджет. "В тази тежка политическа обстановка парламентът прояви необходимата доза отговорност. Бюджетът е трудно изпълним, но изпълним ,..

публикувано на 01.07.22 в 10:19

Политическата нестабилност влошава средата за инвестиции у нас

Българското правителство подаде официално оставка след гласувания преди седмица вот на недоверие. Мотивът на вносителя – най-голямата опозиционна партия в НС – ГЕРБ, е провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика. България..

публикувано на 28.06.22 в 10:03