Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилват се негативните икономически нагласи на българите

Снимка: архив

Нараства песимизмът на потребителите през април. Доверието е намаляло с 4.9 пункта от началото на годината, сочи изследване на Националния статистически институт. Българите посочват, че през последните 12 месеца има покачване на потребителските цени, което засилва инфлационните очаквания за следващите 12 месеца.

Стопанската ситуация в страната се оценява като неблагоприятна за спестяване. Негативна е и нагласата за правене на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за “покупка или построяване на жилище“ и за “подобрения в дома“ през следващата една година.

По-умерени са оценките за безработицата, където повечето от потребителите не очакват рязко нарастване. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Броят на инцидентите с тротинетки нараства близо три пъти

Само от юли до септември са възникнали 277 произшествия с участието на тротинетки и седем души са загинали – тази статистика представи пред Нова тв главен инспектор Лъчезар Близнаков от “Пътна полиция”. Броят на инцидентите се е увеличил близо три..

публикувано на 13.10.24 в 15:25
Станимир Михайлов

НЗОК започва проверки на болници заради съмнение за фалшиви хоспитализации

Националната здравноосигурителна каса ще проверява дали лечебни заведения са отчитали фалшиво лечение без пациентът да е лежал в съответната болница, каза пред БНР управителят на касата Станимир Михайлов, който преди броени дни беше възстановен..

публикувано на 13.10.24 в 13:48
Димитър Площаков

Адв. Димитър Площаков: Данните за чистотата на въздуха не отразяват обективното състояние

Пунктовете, на които се поставят станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух, са далече от местата с висока концентрация на фини прахови частици. До този извод достига адв. Димитър Площаков след задълбочено проучване върху контрола..

публикувано на 13.10.24 в 11:58