Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилват се негативните икономически нагласи на българите

Снимка: архив

Нараства песимизмът на потребителите през април. Доверието е намаляло с 4.9 пункта от началото на годината, сочи изследване на Националния статистически институт. Българите посочват, че през последните 12 месеца има покачване на потребителските цени, което засилва инфлационните очаквания за следващите 12 месеца.

Стопанската ситуация в страната се оценява като неблагоприятна за спестяване. Негативна е и нагласата за правене на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за “покупка или построяване на жилище“ и за “подобрения в дома“ през следващата една година.

По-умерени са оценките за безработицата, където повечето от потребителите не очакват рязко нарастване. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 14 октомври 2024 г.

В "България днес" на 14 октомври слушайте си говорим за Света Петка Българска, чиято памет почитаме в днешния ден. В памет на Кирил Маричков звучат песни на "Щурците". Гост в студиото е Ружка Николова, председател на Аржентинско-българската фондация в..

публикувано на 14.10.24 в 19:00

Ще строим скоростен път Монтана - София с тунел под "Петрохан"

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Йордан Вълчев подписа договор за изработване на идеен проект за скоростен път Монтана – София с тунел под старопланинския проход "Петрохан". Стойността на договора с..

публикувано на 14.10.24 в 17:18

Френска културна вълна залива София в идните седмици

До края на годината българската публика ще се срещне с френската култура под формата на поредица от прожекции на филми, литературни четения, конференции, изложби и пр. Поводът е 145 години от установяването на дипломатически отношения между..

публикувано на 14.10.24 в 12:25