Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев и Милош Земан осъдиха руската агресия в Украйна

Чехия подкрепя влизането на България в Шенген

Снимка: БГНЕС

В Прага президентите на България и Чехия Румен Радев и Милош Земан осъдиха остро руската инвазия в Украйна. Българският държавен глава каза, че тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус върху източния фланг, предаде БТА.

Според Радев санкциите срещу Русия трябва да бъдат ефективни, но да не се допуска те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи. Той посочи, че спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на икономиката ни.

Земан каза в пред медиите, че Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство.

Румен Радев открои и дълбоките исторически връзки между Чехия и България, датиращи още от IX век с историческата мисия на братята Кирил и Методий. Българският президент подчерта и доброто сътрудничество в областта на науката, културата и образованието.

„Високо ценим изучаването на българския език в Карловия университет в Прага и на чешки език в България. Това е важно условие за свободния обмен в културата, икономиката, образованието, във всички области от съвременния живот“, заяви президентът Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42
Бойко Борисов

Партия ГЕРБ ще работи с ПП и ДБ, но само ако тя командва

След изборите ГЕРБ няма да преговаря за ново управление със съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и с бившия премиер Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията ПП-ДБ. Това заяви пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:42
Кирил Петков

Голяма грешка беше влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС

Съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков определи като “ голяма грешка ” влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС. “ Ние не осъзнавахме колко зависим е Борисов от Пеевски ”, заяви той пред БНР. Целта пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:16