Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стокообменът между България и Чехия се е утроил за последните 10 години

Снимка: president.bg

През последните 10 години стокообменът между България и Чехия се увеличил три пъти, достигайки 1,727 млрд. евро, което е доказателство за перспективите за засилване на сътрудничеството. Това обявиха българският президент Румен Радев и министърът на промишлеността и търговията на Чехия Йозеф Сикела, при откриването на Чешко-български бизнес форум под мотото "Together We Achieve More".

Румен Радев заяви, че отличните връзки между българския и чешкия народ са солидна основа за развитие на успешни бизнес отношения и открои възможности за задълбочаване на партньорството между двете страни. Това са иновациите, информационните технологии, автомобилната и отбранителната промишленост, енергетиката, здравеопазването, туризма и инфраструктурата. Има потенциал стокообменът догодина да стигне 2 млрд. евро, като основни предизвикателства пред бизнеса са последиците от пандемията, енергийната криза в ЕС и военните действия в Украйна.

Държавният глава заяви, че за справяне със ситуацията е необходимо единство и повече усилия от страна на ЕС за постигане на стратегическа автономност и енергийна независимост на държавите. По думите на президента, вече не е достатъчно да се развива бизнес, основан на утвърдените пазарни подходи. "Успехът днес зависи от способността да се създават устойчиви партньорства за инвестиции и съвместни проекти в иновации и развойна дейност", посочи Радев.

Още от категорията

Определят "Банка на годината"

За 30-та поредна година ще бъдат определени най-добрите български банки в три основни категории: "Пазарен дял“, "Ефективност" и "Динамика на развитие". В тържествената церемония по връчване на награди на победителите в класацията "Банка на годината" тази..

публикувано на 06.07.22 в 07:10

Пчеларството – безценен фактор за здравето, но не и сектор с приоритет за държавата

Природата тази година е по-благосклонна към пчеларите, тя подари топли дъждовни дни през април, които създадоха благоприятни условия за цъфтеж на рапицата, една от предпочитаните медоносни култури за насекомите. Топлите дни през месец май пък..

публикувано на 05.07.22 в 16:29

Обсъжда се възможност за пътуване на българския бизнес до Австралия

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов се срещна с Йоана Кехлибарова, изпълнителен директор на Българо-австралийската търговска камара. На срещата беше обсъдена необходимостта от мерки за активизиране на..

публикувано на 05.07.22 в 15:09