Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България e водач в ЕС по брой украинци, регистрирани с временна закрила

| обновено на 12.05.22 в 16:15
Мариана Тошева
Снимка: БГНЕС

Мярката за настаняване в хотелите, обявена до 31 май, няма да бъде продължена. Това стана ясно на брифинг на Оперативната координационна група към правителството.

Около 6 милиона души са напуснали Украйна заради войната. Пристигналите в България към 12 май са 252 826, от тях 41% са останали. Регистрираните по временна закрила са 102 522, или почти 100% от тези, които са останали. Това заяви Мариана Тошева, ръководител на групата, и уточни, че страната ни излиза на водещо място по брой регистрирани с временна закрила сред държавите в ЕС.

До края на седмицата ще бъде открита дигитална платформа за събиране на данни за това, колко украинци имат намерение да останат в страната, тъй като част от тях искат да напуснат страната след 31 май. Голяма част от бежанците заявяват, че желаят да се настанят на външни адреси, т.е. под наем, а не да ползват общински и държавни бази.

Близо 70% от бежанците от Украйна имат нагласа да работят в страната, около 10% са готови да работят, ако децата им бъдат приети в детска градина, подчерта Тошева.

До края на следващата седмица ще има яснота къде точно ще бъдат преместени украинските граждани, които в момента са настанени в хотели, обяви оперативната група за бежанците към правителството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

38% от българите виждат в развитието на изкуствения интелект проблем

Развитието на изкуствения интелект поделя нагласите сред българите, но като че ли притеснението надделява. Това показват резултати от изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл". 21% от анкетираните казват, че изкуственият..

публикувано на 07.05.24 в 18:54

Билетите за влак поскъпват средно с 20%

От 7 май в сила влизат нови цени на билетите за пътуване с влак. От БДЖ обосновават поскъпването на билетите средно с 20% с драстичното увеличение на разходите на компанията. Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“,..

публикувано на 07.05.24 в 15:11
Снимка: НБУ „Св. св. Кирил и Методий“- Атина

Международен форум "Пътят на светлината" в Атина акцентира на приноса на съпокровителите на Европа Св.св. Кирил и Методий

На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на светлината“. Събитието е посветено на делото на светите братя и техните ученици и ролята на..

публикувано на 07.05.24 в 12:35