Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Фестивал на хвърчилата" в Бургас приветства лятото

Събитието отбелязва 15 години от създаването на Сдружение "Зелена Странджа"

4
Снимка: zelenastrandja.com

"Странджа не е като другите планини. Ако на други места можем лесно да изпаднем в ситуация на опасност, то в Странджа отиваме да се учим и съзерцаваме природата. В Странджа движението сред природата е истинска наслада и почивка" – така Владимир Димитров определя втория си дом – планината. Любов към природата и нестихващия живот в нея, която не го напуска през целия му живот.

Владимир е лесовъд по образование и председател на Сдружение "Зелена Странджа", което основава през 2007 година с главна цел да популяризира различни туристически маршрути из най-голямата защитена територия в България – Природен парк "Странджа".

"Всяка седмица от близо 7 години със Сдружението организираме походи в Странджа планина. Освен тях имаме и акции за почистване, залесявания, а през лятото организираме детски лагери. Все дейности, които помагат на хората да прекарват повече време сред природата, да опознават животните и растенията, които са около тях. В последните близо три години хората сякаш се ориентираха повече към природата и времето прекарано извън града, на чист въздух, започна повече да се цени" – категоричен е Димитров.

Тази година сдружението отбелязва 15 години от своето съществуване и по този повод Владимир и неговите съмишленици отново ни приканват да усетим красотата на природата, като организират Фестивал на хвърчилата на 15 май. Истински празник на слънцето, вятъра, синьото небе, здравето и свободния дух. Тази година ще бъде второто му издание, а мястото са хълмовете над бургаския квартал Банево, носещи името Трите сестри.

"Мястото е в близост до Бургас и е на едно възвишение, където при нормални условия, без валежи, почти всеки ден има много подходящ вятър за пускане на хвърчила. И в същото време изкачването до него представлява лек пешеходен преход. А от самия връх има много красиви гледки към целия Бургаски залив, града и околните села."

Първото издание на Фестивала на хвърчилата през май 2021 година събира на поляната повече от 150 души, сред които и много деца.

"Децата много се забавляват на хвърчилата. Това е символ на свободния дух, на свободното движение и по този начин приветстваме и наближаващото лято. Времето миналата година беше идеално за целта и се надявам и тази неделя да е същото" – пожелава си Димитров.

А вие, дори и да нямате възможност да присъствате лично на Фестивала на хвърчилата в Бургас, запомнете мястото, защото както стана ясно хълмът Три сестри е подходящо място през цялото лято за пускане на хвърчила и би било чудесно разнообразие от плажните активности за вас и вашите деца. Маршрутът до там е около 5 километра, предимно каменист и открит, затова Владимир Димитров напомня, че ако тръгнете по него, трябва да сте с удобни и подходящи за горски преход обувки и шапка, с която да се предпазвате от слънцето.

Снимки и видео: zelenastrandja.com

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook /Св.св. Константин и Елена

Курортът „Св. св. Константин и Елена“ отбелязва празника си с богата програма

Най-старият ни   морски курорт „Св. св. Константин и Елена“, на Северното ни крайбрежие, ще посрещне празника си с богат събитиен календар и атрактивни предложения за ваканции и кулинарни преживявания. Честванията започват на 21 май в 9 часа..

публикувано на 20.05.22 в 10:22

"Дидактико – развлекателна детска екопътека" или туризъм по италиански край Маджаре

Китното рилско селце Маждаре е на път да се сдобие с нова атракция. В най-скоро време предстои изграждането на детска образователна екопътека. За целта ще бъдат построени дървени мостчета над реката, ще се използват паднали дървета и дънери, за да..

публикувано на 19.05.22 в 12:27

Екскурзии с кауза или как да подкрепим опазването на дивата природа в България

Устойчивият туризъм отдавна не е мъждееща се на хоризонта неясна цел. У нас поредица от проекти и инициативи от години проповядват т.нар. “бавно пътуване“ с минимален въглероден отпечатък, щадящо околната среда и в подкрепа и на местните общности...

публикувано на 16.05.22 в 10:05