Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Екскурзии с кауза или как да подкрепим опазването на дивата природа в България

16
Снимка: Светослав Велков

Устойчивият туризъм отдавна не е мъждееща се на хоризонта неясна цел. У нас поредица от проекти и инициативи от години проповядват т.нар. “бавно пътуване“ с минимален въглероден отпечатък, щадящо околната среда и в подкрепа и на местните общности. “Хората открай време обичат да работят с мисъл и с кауза, това ги кара да се чувстват пълноценни и полезни. И това е една от причините да започнем да предлагаме т.нар. екскурзии с кауза, насочени към съхранение на българската природа” – казва Светослав Велков, управител на столичен туроператор, специализиран именно в този вид нестандартни пътувания.


За целта към пакетната цена на съответната екскурзия се включва и сума за дарение, която туроператорът превежда на местна природозащитна организация. Средствата, които се събират от туристите са по-скоро символични, но те популяризират различни каузи, признава Светослав и добавя: “Хората, които пътуват с нас са готови да предоставят допълнителни средства за защита на българската природа, дори не директно на природозащитни фирми, а на туроператор като нас, който след това разпределя тези средства“.


До момента по този начин са били финансирани редица инициативи. Сред тях са осигуряване на информационни табла в природен парк “Беласица“, подкрепа на проект за отглеждане на червенобузи костенурки на Студентски клуб “Скорец“, финансиране на инициативи на Фонда за дива флора и фауна и пр.


Но екскурзиите с кауза нямат само финансово измерение, по-важен, според Светослав, е техният чисто образователен ефект:

“Обикновено дестинациите, които посещаваме са по-слабо познати и имат нужда от популяризиране. Така, местните добиват повече увереност в това, което предлагат като услуги, както и гордост, че са до голяма степен уникални.

Туристите наблюдават птици и други диви животни, запознават се с бита и културата на тези общности, а пък хората в даден район осъзнават, че трябва да съхраняват това богатство и че успешно могат да го развиват като туристически продукт.”

Остров Персин на река Дунав, за който Радио България ви разказа неотдавна, е една от дестинациите с кауза, съчетаваща по интересен начин история и природа. Хората пристигат тук най-вече, за да наблюдават птици, сред които и голямата колония от къдроглав пеликан.

Сега ни предстои екскурзия с кауза до дунавския град Тутракан и също в село Нова Черна, където туристите ще дегустират качамак по местна рецепта. Правили сме екскурзии в Кресненското дефиле. Там има голямо разнообразие от птици и растения. Обикновено ползваме като водачи местни природозащитници, които познават района и по интригуващ начин го представят на туристите. Нашето послание към хората е да се интересуват от природата, защото колкото повече се интересуват от нея, толкова повече ще я ценят и пазят” – каза в заключение Светослав Велков.

Снимки: Светослав Велков

Още от категорията

Велинград отбелязва празника си с богата културна програма

На 2 юли, с тържествено отбелязване на Деня на Велинград, за 49-ти път ще бъдат открити Велинградските празници на културата . Честването започва в 9:00 часа с божествена света литургия в храм „Успение Богородично”, след която ще бъде открит XII..

публикувано на 02.07.22 в 07:15

Не Джурасик, а Бургасик парк!

Динозаврите ще бъдат главните герои в тазгодишното издание на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас. Причината? „Всеки обича предишните властелини на нашата планета, мистериозно изчезнали преди 65 милиона години!“ – се казва в съобщение на..

публикувано на 30.06.22 в 15:46

Миналото на древна Аполония оживява в археологическия комплекс "Месарите"

В миналото, в местността “Месарите” край днешния черноморски град Созопол, се простирала извънградската територия на древногръцката колония Аполония Понтийска. На това място са открити следи от сгради, гробни съоръжения, обредни огнища и добре..

публикувано на 30.06.22 в 10:08