Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България преговаря с Турция, за да получи азерски газ

Владимир Малинов изпълнителен директор на "Булгартрансгаз"
Снимка: БГНЕС

България е започнала преговори с Турция за доставка на газ през нейна територия, обяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който посети газовото хранилище "Чирен", за да инспектира неговото зареждане.


Преди българският доставчик е изпратил запитване до турския газов оператор "Боташ" дали има капацитет за транзит, но не е получен отговор и България се е отказала да получи допълнителен обем на значително по-евтиния газ от Азербайджан.
Договореното количество от 1 млрд. куб. м. покрива около 1/3 от годишните нуждите на страната.

Въпреки спрените доставките за страната от "Газпром", България няма да спре да пренася руския газ за Сърбия и Унгария, увери Малинов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Форум в София представя новите хоризонти на технологиите

В София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов", днес ще се проведе поредното издание на Robotics Strategy Forum под надслов "Новите хоризонти на технологиите". Изложители на форума са над 30 компании, образователни и научни институции, които разработват..

публикувано на 26.09.24 в 06:05

България се включва в Европейския ден на езиците

По инициатива на Съвета на Европа всяка година на 26 септември се чества Европейският ден на езиците. Инициативата, подкрепена от Европейската комисия и Съвета на Европа, има за цел да насърчи културното многообразие и да стимулира изучаването на..

публикувано на 26.09.24 в 05:10

Летни температури и в четвъртък

В четвъртък, 26 септември, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София – около 27°. В планините ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 25.09.24 в 19:45