Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България преговаря с Турция, за да получи азерски газ

Владимир Малинов изпълнителен директор на "Булгартрансгаз"
Снимка: БГНЕС

България е започнала преговори с Турция за доставка на газ през нейна територия, обяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който посети газовото хранилище "Чирен", за да инспектира неговото зареждане.


Преди българският доставчик е изпратил запитване до турския газов оператор "Боташ" дали има капацитет за транзит, но не е получен отговор и България се е отказала да получи допълнителен обем на значително по-евтиния газ от Азербайджан.
Договореното количество от 1 млрд. куб. м. покрива около 1/3 от годишните нуждите на страната.

Въпреки спрените доставките за страната от "Газпром", България няма да спре да пренася руския газ за Сърбия и Унгария, увери Малинов. 

Още от категорията

От 1 октомври Азербайджан може да доставя газ за България

Азербайджан има готовност да доставя газ по връзката България - Гърция от 1 октомври , съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, след разговор с азерския си колега Парвиз Шахбазов. Днес двамата министри са обсъдили в телефонен..

публикувано на 30.08.22 в 17:42
Деница Златева

“Булгаргаз” настоява за 17% поскъпване на природния газ през септември

Според моментните изчисления на “Булгаргаз” природният газ трябва да поскъпне със 17% през септември , съобщи новият изпълнителен директор на дружеството Деница Златева . Тя посочи микса, участващ в ценообразуването: “Имаме договорените количества по..

публикувано на 30.08.22 в 13:05

България се е споразумяла да удвои капацитета през LNG терминала в Александруполис

"Постигнато е принципиално споразумение да удвоим капацитета, който България има в LNG терминала, който се строи в Александруполис". Това заяви енергийният министър Росен Христов след като той и президентът Румен Радев обсъдиха с представители на..

публикувано на 29.08.22 в 15:08