Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Защо кирилицата е “азбука на мира” за българите в Хамбург

10
Снимка: zaedno.hamburg

Фестивал на буквите ще събере за втора поредна година много българи, които живеят в Германия. Инициативата е на група сънародници в Хамбург. Хората с български корени в този индустриален център на Германия са сплотени в желанието си да работят за своята общност чрез интернет в група, наречена “Заедно”. Общото им желание е да допринасят за поддържането на гражданско самосъзнание сред българите извън страната. Поредната им идея е свързана с 24 май – деня, в който се прекланяме пред делото на светите братя Кирил и Методий и прославяме българската азбука и славянската книжовност.

24 май е специален в сърцето на всеки българин и е особено празничен в училищата в цяла България, защото именно там пред нас се отварят вратите към книгите, знанията и културата. Така е и при сънародниците ни зад граница, но в страните, където живеят обикновено това е нормален работен ден. Затова инициативите на българите в чужбина обикновено са в уикендите преди или след 24 май. Фестивалът на буквите в Хамбург ще се проведе в неделя, 29 май


Замисълът предвижда хората да се съберат и заедно да преминат през най-красивите кътчета на този град, който не само заради своето пристанище и голямото значение за немската икономика, често е наричан “Врата към света”. На определени места, образно наречени станции, ще има сцени с изпълнения на камерна музика, открити уроци за деца по танци и пеене, театър, пъзел с текстове на български, изложби и много срещи в духа на българската писменост, просвета и култура. 

Христо Карабаджаков
Искаме всяка година да има различно мото на фестивала. Тази година общият социален контекст, в който живеем, е твърде сериозен, за да не обърнем и ние внимание, затова мотото ни е “Азбука на мира“ – обяснява ни инициаторът на фестивала Христо Карабаджаков, който повече от 20 години е в Германия.

“С това припомняме, че Светите братя Кирил и Методий са сред първите обединители на народите в Европа. Чрез мисиите на учениците им във Великоморавия и след това в България, се вижда как делото им – азбуката, обединява народите, а не разделя. С инициативата тук даваме сигнал и към нашите приятели от Украйна, че ние сме едно общо цяло и ги подкрепяме. В Хамбург живеят над 12 хил. регистрирани българи, има и големи общности от руснаци, сърби, украинци, а и много още дойдоха от февруари месец насам. Славяните са особено силно представени в този град. Затова и програмата на фестивала ще бъде насочена тъкмо към хората от славянските общности. Към тях е специалната ни покана.“


Честванията на делото и паметта на Светите братя Кирил и Методий е започнало още на 11 май и сред българската общност в Германия.

Българската църква в Хамбург е извършила ритуал според православната традиция, Българското неделно училище също има свой начин да отбележи големия празник на солунските братя и на българската книжовност – 24 май. А инициативата на активните млади българи от “Заедно“ сякаш е обединяваща за двете празнични дати, като заедно с това изразяват своето съвременно разбиране за култура и традиции и ги позиционират атрактивно в делника на модерния човек. 


“Водени от тази идея ние решихме да сменим формата и чрез инициативата ни “Заедно“ да свържем, и то буквално, Българската църква и Българското училище по повод 24 май в Хамбург“ – обяснява Христо Карабаджаков:

“Затова правим един пътуващ фестивал под формата на разходка от училището до нашата църква в Хамбург. Това е изключително красив град, с много вода, много канали и зеленина, а през май можеш да се наслаждаваш на тези места. Опитваме се да привлечем повече хора в нашата инициатива, като ги каним на такава разходка по предварително очертания маршрут. 


След провеждането на първия фестивал миналата година установихме, че българите, а и не само те в Хамбург, са жадни за подобен род нестандартно преживяване на празника. Радостно е, че сега можем да ги поканим още веднъж да се съберем и празнуваме.”


В Германия българската инициативна група “Заедно” среща много голямо разбиране и подкрепа за провеждане на всяко свое събитие, независимо дали става въпрос за организиране на избори, или пък на протести и недоволство към управляващите в България. Сега, по повод Фестивала на буквите, една от спирките на своеобразното българско шествие ще бъде във вътрешния двор на Университета в Хамбург. По думите на Христо Карабаджаков, подкрепата от немска страна била безусловна. Домакините се съгласили веднага да предоставят цялата налична инфраструктура и консумативи, само и само да се осъществи замисълът на българите. Това кара сънародниците ни в Хамбург да се чувстват уважавани, ценени и напълно равноправни. Напоследък дори забелязват засилен интерес към България в Германия. Това означава и че Фестивалът на буквите, който организират на 29 май, ще бъде посетен от много местни немски граждани.


Снимки: zaedno.hamburg, Facebook /@Zaedno.Hamburg, dveri.bg

Галерия

Още от категорията

Българите в Молдова призоваха за съхраняването на Тараклийския университет

Българите в Молдова отправиха призив до президентите на България и Молдова Румен Радев и Мая Санду за съхраняването на Тараклийския университет. Документът беше приет единодушно на Извънредно събрание на българите в Молдова в аулата на учебното..

публикувано на 06.07.22 в 16:17

Българската културна асоциация сплотява многобройната българска общност в Белгия

Неведнъж сме засягали темата за емиграцията на Запад или отвъд Океана, в търсене на по-добре уреден живот, по-високо ценени и платени човешки труд и способности. Причините за този избор, както и негативната демографска статистика, също са били..

публикувано на 06.07.22 в 13:00
Ангел Джамбазки

ЕК е сигнализирана за нарушаване на правата на българите в Молдова

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова. Това съобщават от пресцентъра на партията. Повод за сигнала е решението на..

публикувано на 04.07.22 в 15:55