Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 60 години детското влакче в Кърджали остава любима атракция в града

7
Снимка: Facebook / @DetskaZheleznitsaKardzhali

Eдна от емблемите на град Кърджали – детската железница в парк “Простор”, отново ще потегли по своя маршрут след две години прекъсване. През 2020-а, заради пандемията, влакчето беше прибрано заради съображения за сигурност. 


От Общинското предприятие “Озеленяване, чистота и благоустройство”, което стопанисва атракциона съобщават, че локомотивът вече е на релсите в малката гара и се правят последни технически прегледи, преди да бъде пуснат в движение. Вече са почистени парковите площи, през които преминава маршрутът на малкия влак.


Това е първата в България детска железница, построена на 5 септември 1962 година по проект на инж. Валентина Йочкова. Тогава са използвани релси от закритите рудници в село Стремци, а вагонетките, с които са пренасяни полезните изкопаеми от мините, са преустроени в купета и така до днес в тях се возят пътниците. 


Общата дължина на трасето, което изминава влакчето е 1210 метра, като по него има два прелеза и един тунел. По протежението си линията оформя цифра шестица. Очаква се обновените локомотив и вагони да зарадват децата на предстоящия Ден на детето – 1 юни, но има готовност те да бъдат пуснати в експлоатация още през май.

Снимки: Facebook / @DetskaZheleznitsaKardzhali



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожарът, замърсяващ въздуха на Пловдив, е потушен

Пожарът на сметището в село Цалапица близо до Пловдив е напълно изгасен, но на място остава дежурен екип от огнеборци, както и водоноски и друга техника, съобщи пловдивският кмет Костадин Димитров. Седем пъти са завишени нормита на ФПЧ във въздуха..

публикувано на 04.08.24 в 09:49

София вече има автобус за панорамна обиколка на централните градски забележителности

София отчита повишение със 7% на броя туристи за първото полугодие на 2024г. Ръстът е от 15% на годишна база за 2023 г., като туристопотокът дори е над нивата отпреди Covid-19. Тези оптимистични данни мотивират градската управа да организира..

публикувано на 04.08.24 в 09:35

В Твърдишкия Балкан посрещат с вкусен боб по хайдушки

В местността Хайдушка поляна в Твърдишкия Балкан днес ще се състои традиционният събор. Посетителите ще бъдат посрещнати с богата фолклорна програма, състезания за деца и възрастни и вкусен боб по хайдушки. Съборът е съществувал повече от 40 години,..

публикувано на 04.08.24 в 07:00