Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордните над 38 000 хектара са изпепелени в страната от летните пожари

2
Снимка: Facebook/ECinBulgaria

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна в ЕС от началото на 2024 г., след Кипър. Това обяви във фейсбук представителството на Еврокомисията в София. Данните са от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS).



Над 38 000 хектара българска земя вече са изпепелени от огъня през 2024 г, което е над два пъти от площта за цялата 2023 г. Страната обикновено преживява около 600 горски пожари годишно. Те засягат около 10 000 хектара земя и носят над 2,5 млн. евро загуби.

На фона на тази лоша статистика дойде позитивната новина, че е спряно е разпространението на големия горски пожар в българската територия на граничната планина Славянка. В Гърция все още има активни огнища. За първи път от 19 дни има обрат в битката с огъня, заяви комисар Валентин Василев, директор на областната пожарна служба.
Пожарът, който стана причина да бъде обявено бедствено в общините Харманли и Тополовград също е овладян, съобщи директорът на хасковската пожарна Митко Чакалов. Пламъците са обхванали 12 000 дка гора, сухи треви и храсти.
Гасене на пожара над село Югово
Общо 214 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, пострадали са двама души, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Черноморската риба се скри надълбоко заради топлата морска вода

Високите температури на морската вода, които по южното Черноморие достигнаха 30 градуса прогониха сезонната риба навътре в морето. Заради горещините, съчетани с нетипичните продължителни северни течения липсват характерните за летните месеци попчета и..

публикувано на 07.08.24 в 12:55
Мария Габриел

Мария Габриел може да замени Мирча Джоана като зам.-генерален секретар на НАТО

Бившият български еврокомисар Мария Габриел може да стане зам.-генерален секретар на НАТО. Информацията за кандидатурата е потвърдена от София и от Брюксел, съобщи БГНЕС. Според българските медии Габриел има достатъчно международен опит, за да..

публикувано на 07.08.24 в 11:29

Монтана – градът отвъд шаблоните

Един от областните градове в Българския Северозапад е Монтана. Според статистическите данни регионът не може да се похвали с особено високи показатели в сферите на инфраструктурата, икономиката, образованието, социалните услуги. По данни от изминалата..

публикувано на 07.08.24 в 11:20