Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Тайната стая" разказва на младите хора за живота по времето на социализма и след него

Снимка: Facebook / @toplocentralata

Изложбата "Тайна стая" може да бъде разгледана в столичното пространство "Топлоцентрала" до 25 май. Проектът обединява по съвременен начин документи, видеоматериали и архиви, събирани в Международния проект "Цената на свободата и демокрацията".

"Тайна стая" е заключителната част на проект, в  който участват страни от Източна Европа и Германия. Целта е да запознае младите хора, родени след 1989 г., със социалистическия режим и живота във времето преди 1989 година. Това поколение не е живяло по време на режима, но пък има много въпроси за недалечното ни минало, поясни в интервю за БНР-Радио София художничката Албена Баева, продуцент на експозицията. 

Изведени са и темите за демокрацията и травмите на Прехода с фокус към младите хора от България, Германия, Полша, Румъния, Литва и Чехия.

Още от категорията

Горещи екшън заглавия в първия "Свети Влас Филм Фест"

Мартин Кембъл – режисьор на филма "Казино Роял" от поредицата за Джеймс Бонд, ще бъде почетен гост на първото издание на кинофестивала "Свети Влас Филм Фест" в морския ни курорт.  От днес до 2 юли феновете на жанровото екшън кино ще могат да се..

публикувано на 30.06.22 в 06:15
Снимка: Facebook /@Raina.Kabaivanska.school

Документален филм разказва за оперната прима Райна Кабаиванска и нейната школа в София

На световноизвестната дива Райна Кабаиванска е посветен новият документален филм La Scuola Kabaivanska ("Школата Кабаиванска"). След премиерата в София на 24 май, сега лентата ще има представяне и в Рим, на което ще присъства лично оперната звезда...

публикувано на 25.06.22 в 08:45

Фестивалът “Опера в парка” ще представи спектакли за деца

Тринайсетият летен фестивал “Опера в парка” ще бъде открит тази вечер с “Вълшебната флейта” от Моцарт в изпълнение на трупата на Софийската опера. Спектаклите ще се играят под открито небе в зелените пространства на Военната академия “Г.С. Раковски” в..

публикувано на 25.06.22 в 08:15