Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът призова за помирение между България и Северна Македония

| обновено на 19.05.22 в 19:28
Снимка: Европейски парламент

Европейският парламент прие два доклада, в които призовава Съвета на ЕС да започне незабавно преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС, особено в контекста на руската инвазия в Украйна. В доклада за Северна Македония се отбелязват рисковете от нарастващата икономическа и енергийна зависимост от Китай и Русия и се предупреждава, че зависимостта от инвестиционни заеми, финансирани от Китай, увеличава уязвимостта на региона. В документа се призовава за историческо помирение между България и Северна Македония въз основа на общата история, както е предвидено в Договора за приятелство. Така ще се отвори пътят на западната ни съседка за еврочленство. Информацията е на кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази разочарование от приетата днес резолюция на Европейския парламент. "За съжаление българските евродепутати не са успели в онази степен да направят доброто лоби на България сред своите колеги, за да бъде защитена не само позицията на Република Северна Македония, общоевропейската позиция, но и българската позиция"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37