Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните в ЕС ще пълнят заедно своите газови хранилища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговарящите от страните в ЕС и евродепутати се договориха за правилата за запълване на европейските газови хранилища преди зимата. Целта е да се изгради буфер за доставки и да се подготвят за възможни прекъсвания на руския природен газ, предаде REUTERS. Русия доставя 40% от газа в ЕС и вече прекъсна доставките за Полша и България, напомня агенцията. Сделката изисква от страните в ЕС съвместно да запълнят най-малко на 85% до ноември 2022 г. хранилищата и до 90% през 2023 г. Сега газовите хранилища са запълнени на 41%. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че на Украйна ще бъде предоставена нова пратка гаубици, влекачи, радари и резервни части за 100 млн. долара, предаде CNBC 

Сенатът на САЩ след Камарата на представителите одобри закона "Заем-Наем" за Украйна, по силата на който се отпускат 40 млрд. долара за военните нужди на Украйна.  

Най-могъщите икономически демокрации в света от Г-7 ще предоставят на Украйна повече от обещаните 15 млрд. долара финансова помощ за следващите 3 месеца, стана ясно след първия ден от срещата на финансовите министри от Г-7 в германския град Кьонихсвинтер, предаде REUTERS.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха обновения ГКПП "Калотина" на границата със Сърбия

Граничният контролно-пропускателен пункт "Калотина" на границата със Сърбия вече е обновен и е с близо 30% повишена пропускателна способност за леки автомобили. Той разполага с по седем ленти за влизане и за излизане от страната, както и с..

публикувано на 01.10.24 в 18:53

Подкрепете своя фаворит за "Будител на годината"

"Кой е Вашият будител на 2024 г.?" С този въпрос Българското национално радио се обърна към аудиторията. От посочените личности, заслужаващи званието "будител" жури в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел..

публикувано на 01.10.24 в 14:25

Половината младежи имат парични проблеми, ¼ се боят от неуспех в кариерата

Половината от младите хора в България с месечен доход над 2000 лв се боят от финансови проблеми, показва представително изследване на агенция "Тренд". "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи“ е темата на..

публикувано на 01.10.24 в 14:16