Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

EMBROIDERY:

Анимационна приказка обединява кодовете на българския фолклор и шевиците

В българските народни ритми и шевици са закодирани много символи и послания, а магичната им сила да лекуват и да предпазват е позната на народа ни от векове. В търсене на нов изказ на националната ни самобитност, различен от досегашния по-комерсиален прочит, художникът-аниматор Силвия Владимирова постига интересен синтез между тайните кодове на музиката и шевицата.

"Работата ми на художник на някои от носиите, състезавали се на фестивала в Жеравна, ме срещна с шевицата в различни форми – разказва авторката. – Но това, което виждаме напоследък като течение в модата – шевица върху дрехи, бижута, чаши, щампи под всякаква форма, за мен е плосък прочит на нещата, и ми се искаше да се заровя по-дълбоко в смисъла на символиката ѝ."

Така се ражда идеята за "EMBROIDERY" – анимационен късометражен филм, съчетаващ красотата на шевицата, българския фолклор и народната музика в съвременна обработка.

Анимационната миниатюра е изградена от дигитални силно стилизирани изображения на шевици и е изпъстрена с традиционни символи и образи – слънце, житни класове, горна и долна земя, жрица, дърво на живота, танцьори, разкриващи част от ежедневието и бита на българите. Историята е базирана върху характерния за народните ни приказки сюжет – отвличането на мома от змей и борбата на момъка за освобождаването ѝ. Но това не е просто анимирана адаптация:

"Това е приказка за прошката – обяснява Силвия Владимирова. – Змеят е победен, но не е убит, както е в приказката. Няма да издавам финала, защото това е важният ни акцент във филма, но историята се развива като една пълнокръвна приказка - има добро, има зло, има битка и да, доброто побеждава, но по друг начин, с други изразни средства. За мен е интересна обратната връзка след края на работата ни по филма, да видя дали тази идея е достигнала до хората."


Важна част от този фолклорен разказ е музиката – вдъхновена от българския фолклор и пречупена през музикалната призма на Иван Шопов и талантливите народни певици от "Авигея". Съчетанието от електронно звучене и фолклорната песен "Слънцето трепти да зайде" не просто допълва, а води историята от началото до края.

"За мен атрактивната анимация и музика са много по-интересен и привлекателен начин да се популяризира традиционната шевица. Още повече, че Иван Шопов прави интересни прочити. Това е някак си много по-близко до нас сега като поколение, отколкото класическият прочит" – категорична е художничката.

Вече е готов трейлърът на филма, който Силвия създава с помощта на аниматора frame2std и с подкрепата на Национален фонд "Култура", а финалният вариант, популяризиращ народната музика и красотата на българската шевица, ще се появи в края на лятото.

"Искаме да покажем, че шевицата не е само стилизирани форми на цветя и различни фигури, а носи нашата самобитност. Шевицата е толкова уникален код, че със семплата си форма ни провокира от простото да създадем нещо, да надградим. Проучили сме кой символ каква информация носи и сме разказали приказката по този различен стилизиран начин. Фигурите приличат малко на оригами, но историята ще се развива и визуално, а на финала ще изглежда като избродирана. И се надявам тя наистина да има ясен прочит и хората да я възприемат заедно с кода на музиката" – казва Силвия Владимирова.

Снимки: личен архив

Галерия

Още от категорията

Колорит от Събора в Копривщица

Копривщица събра за пореден път ценителите на фолклора ни

За 12-и път в три поредни дни – 5, 6 и 7 август, за Националния събор на народното творчество в Копривщица се стекоха талантливи фолклорни изпълнители от цяла България. „Копривщица е голям празник за всички, които обичат българския фолклор – от..

публикувано на 07.08.22 в 15:17

Автентични песни, танци и обичаи на Копривщенските поляни

Дванайсетият  Национален събор на народното творчество в Копривщица  беше официално открит тази сутрин с празничен концерт в местността Войводенец. В присъствието на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков и на неговия заместник проф...

публикувано на 06.08.22 в 15:07

В Копривщица започва най-големият празник на българския фолклор

Участниците в дванадесетото издание на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица са над 6500 , стана ясно на пресконференцията ден преди началото. На 5, 6 и 7 август, на шестте сцени в живописната местност Войводенец, ще се..

публикувано на 05.08.22 в 10:40