Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Остава ниско нивото на средствата изпращани от емигрантите

Снимка: архив

Изпращаните от българската диаспора пари до близки и роднини в България намаляват. През март 2022 г. сънародниците ни в чужбина са изпратили само 14,9 млн. евро, сочи Българската народна банка. Сумата е почти равна на тази от март 2021 г. Но е над 7 пъти по-малка спрямо получените от чужбина средства през март 2019 г., т.е. преди пандемията от Covid-19. 

За първото тримесечие на 2022 г. получените средства от диаспората са 39,7 млн. евро. Това е с 260 млн. евро по-малко спрямо същия период на 2019 г. Най-много пари идват от Германия, САЩ, Испания и Гърция. 

По данни на Световната банка преводите на емигрантите от други страни в Югоизточна Европа към близките им след пандемията не само не намаляват, но дори растат.


Още от категорията

Ангел Джамбазки

ЕК е сигнализирана за нарушаване на правата на българите в Молдова

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова. Това съобщават от пресцентъра на партията. Повод за сигнала е решението на..

публикувано на 04.07.22 в 15:55
Тараклийският университет „Григорий Цамблак“

Образователна реформа в Молдова предвижда "поглъщане" на Тараклийския университет

С решението си да реорганизира Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", превръщайки го в част от Държавния университет "Йон Крянга" в Кишинев, Министерството на образованието на Молдова забива нож в гърба на етническите българи. За това..

публикувано на 28.06.22 в 15:12

Непознатата история на българите в Таврия

Животът и съдбата на българските преселници в Таврия, които наброяват близо 40 000 души, заселени на територията на днешна Украйна и полуостров Крим, рядко са обект на изследвания, полемики и обсъждания. Липсата на достатъчна публичност по темата,..

публикувано на 27.06.22 в 15:55