Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава ниско нивото на средствата изпращани от емигрантите

Снимка: архив

Изпращаните от българската диаспора пари до близки и роднини в България намаляват. През март 2022 г. сънародниците ни в чужбина са изпратили само 14,9 млн. евро, сочи Българската народна банка. Сумата е почти равна на тази от март 2021 г. Но е над 7 пъти по-малка спрямо получените от чужбина средства през март 2019 г., т.е. преди пандемията от Covid-19. 

За първото тримесечие на 2022 г. получените средства от диаспората са 39,7 млн. евро. Това е с 260 млн. евро по-малко спрямо същия период на 2019 г. Най-много пари идват от Германия, САЩ, Испания и Гърция. 

По данни на Световната банка преводите на емигрантите от други страни в Югоизточна Европа към близките им след пандемията не само не намаляват, но дори растат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37