Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополитската катедрала в София посрещна мощите на светите братя Кирил и Методий

Снимка: БГНЕС

Светите мощи на солунските братя Методий и Кирил, бяха тържествено посрещнати в катедрален храм "Св. Неделя" в София. В чест на знаменателното събитие, негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, отслужи молебен пред светините в храма, в присъствието на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, кмета на София Йорданка Фандъкова, висши духовници и гости. 

Пред официалните лица, епископ Поликарп прочете приветствие от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит за това паметно историческо събитие, свързано с всенародното поклонение пред Светите мощи на двамата равноапостолни братя, което ще продължи в храма до 25 май на обяд. 

За първи път, след тяхното връщане в Света гора, Светите мощи излизат от Гърция и първата православна и славянска страна е България, което е важен акт на признание към страната ни като родина на славянската азбука и култура.

По думите на Румен Радев, пристигането им в навечерието на най-светлия български празник – 24 май, подчертава огромната роля на България в делото на светите братя и неразривната свързаност на страната и народа ни със святата им мисия.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56