Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Митрополитската катедрала в София посрещна мощите на светите братя Кирил и Методий

Снимка: БГНЕС

Светите мощи на солунските братя Методий и Кирил, бяха тържествено посрещнати в катедрален храм "Св. Неделя" в София. В чест на знаменателното събитие, негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, отслужи молебен пред светините в храма, в присъствието на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, кмета на София Йорданка Фандъкова, висши духовници и гости. 

Пред официалните лица, епископ Поликарп прочете приветствие от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит за това паметно историческо събитие, свързано с всенародното поклонение пред Светите мощи на двамата равноапостолни братя, което ще продължи в храма до 25 май на обяд. 

За първи път, след тяхното връщане в Света гора, Светите мощи излизат от Гърция и първата православна и славянска страна е България, което е важен акт на признание към страната ни като родина на славянската азбука и култура.

По думите на Румен Радев, пристигането им в навечерието на най-светлия български празник – 24 май, подчертава огромната роля на България в делото на светите братя и неразривната свързаност на страната и народа ни със святата им мисия.

Още от категорията

Островна чуденка за аудиторията ни се оказа единственият оцелял средновековен манастир в България

Верни отговори с неубедителна категоричност – така може да обобщим резултатите от последната ни викторина. На страниците на всички десет езика, на които Радио България поддържа съдържание, ви попитахме: "Къде се намира единственият оцелял островен..

публикувано на 05.07.22 в 13:27

Започна поклонническият поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски

От Велико Търново тръгна националният поклоннически поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски. От старопрестолния град до рилската обител трасето е 700 км и минава през 70 църкви и манастири. На 6 август походът завършва в Рилския манастир...

публикувано на 01.07.22 в 10:51

Прототип на първия български спътник на Земята скоро ще бъде изложен в Стара Загора

Вече близо 41 години първият български спътник лети в околоземна орбита. Навремето “Интеркосмос България-1300” е бил последен модел на технологиите при космическите апарати, твърдят специалисти. Те припомнят, че винаги, когато се създават космически..

публикувано на 26.06.22 в 11:25