Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополитската катедрала в София посрещна мощите на светите братя Кирил и Методий

Снимка: БГНЕС

Светите мощи на солунските братя Методий и Кирил, бяха тържествено посрещнати в катедрален храм "Св. Неделя" в София. В чест на знаменателното събитие, негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, отслужи молебен пред светините в храма, в присъствието на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, кмета на София Йорданка Фандъкова, висши духовници и гости. 

Пред официалните лица, епископ Поликарп прочете приветствие от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит за това паметно историческо събитие, свързано с всенародното поклонение пред Светите мощи на двамата равноапостолни братя, което ще продължи в храма до 25 май на обяд. 

За първи път, след тяхното връщане в Света гора, Светите мощи излизат от Гърция и първата православна и славянска страна е България, което е важен акт на признание към страната ни като родина на славянската азбука и култура.

По думите на Румен Радев, пристигането им в навечерието на най-светлия български празник – 24 май, подчертава огромната роля на България в делото на светите братя и неразривната свързаност на страната и народа ни със святата им мисия.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите почитаме делото на просветителите свети Седмочисленици

На 27 юли Българската православна църква и народ прославят делото на светите Седмочисленици - братята Кирил и Методий и техните ученици свети Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Денят е избран от църквата, защото на 27 юли 916 г. почива големият..

публикувано на 27.07.24 в 07:05

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51