Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България иска разяснения от Еврокомисията за вноса на руски газ в ЕС

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев призова Еврокомисията да изясни дали различните държави в ЕС са третирани различно от "Газпром" и има ли нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки. Това стана след информации, че Гърция е платила доставките на руски газ за април в евро. Василев е изразил резерви и по предложеното от Еврокомисията финансиране по държави членки на загубите, които те търпят от санкциите срещу Русия.

Руските военни съобщиха, че на 25 май ще осигурят коридор за безопасно изтегляне от Азовско в Черно море на блокираните там около 70 кораба от 16 държави.

Проруските сепаратисти са превзели град Светлодарск и още две селища в Донецка област, потвърди областният управител Павло Кириленко. Със силно превъзходство във военна техника и хора, руските сили почти са обкръжили град Северодонецк, като готвят там втори Мариупол, съобщи съветникът на украинския президент Алексей Арестович.

Министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо заяви пред Световния икономически форум в Давос, че Русия трябва да бъде лишена завинаги от предимствата на участието в световната икономика и че няма да има бърза отмяна на наложените на страната експортни ограничения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30