Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно признание за творческия талант на плевенските деца

Снимка: Арт школа Колорит

Талантливите деца от плевенската школа „Колорит“ се представиха блестящо на Международния фестивал на изкуствата "Българска душа на Святата земя", проведен в Израел. Събитието обединява чрез творчество българчета, живеещи в различни страни и континенти. Пет от малките художници в плевенската школа са носители на "Гран при" в различни възрастови групи - Дивна Обретенова, Катрин Илиева, Лилия Янкова, Павел Симеонов и Ралица Савчева. Още 35 деца са отличени с първа, втора и трета награди. В седмото онлайн издание на международния арт форум под егидата на кмета на град Бат Ям - Цвика Брот, участваха деца от 15 държави, съобщи за БТА ръководителят на школата в Плевен Майя Ананиева. 


Тя добави, че е насочила своите ученици да погледнат с много любов към непреходната красота на българския народен костюм, на орнаментиката и багрите в шевиците, чергите, уникалните украси в косите на българските моми, на стилния интериор в старите български къщи, на богатата българска трапеза. Очаква се колекцията от 40 наградени рисунки да бъде отпечатана на винили и показана в изложба.

Съставил: Йоан Колев 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15