Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Бесарабски българин е на лечение в София след руски плен

Снимка: личен архив

Капитан Димитър Бурлаков, който беше пленен от руските военни, а в после разменен, вече е в България, съобщи bTV.

Бесарабският българин и брат на бившата шефка на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова е оцелял след като хеликоптер МИ-8 на украинската армия е бил свален над Мариупол. Докторите в болница "Пирогов" сами са предложили да го лекуват. Украинската страна е държала да има гаранции, че когато Бурлаков пристигне в България, ще бъде лекуван, разказа Манджукова.

Втори мъж трябва да се прибере от Украйна - Иван Пепеляшков. Той е в много по-тежко състояние. Той също е паднал с хеликоптер, но след като е взет за военнопленник е бил жестоко измъчван, разказаха Манджукова и сестра ѝ Наталия Лулчева, пред bTV.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преводачът Свилена Георгиева: Изучаването на чужди езици ни научава да обичаме и ценим нашият български

Културно и езиково многообразие – с това се отличава Европейският съюз, а езиците, които се говорят в общността са важна част от културното наследство на Европа. В ЕС има 24 официални езика и всеки път, когато към ЕС се присъединяват държави..

публикувано на 26.09.24 в 11:40
Българска академия на науките

БАН избра шестима нови академици

Нови академици избра Събранието на академиците в на Българската академия на науките (БАН). В биологическите науки академик вече е Илза Пъжева. Основните й научни постижения са в областта на биоинформатиката и QSAR моделирането. Тя създава..

публикувано на 26.09.24 в 09:41

Форум в София представя новите хоризонти на технологиите

В София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов", днес ще се проведе поредното издание на Robotics Strategy Forum под надслов "Новите хоризонти на технологиите". Изложители на форума са над 30 компании, образователни и научни институции, които разработват..

публикувано на 26.09.24 в 06:05