Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Преговорите на Северна Македония за членство в ЕС – акцент в дискусията „Български гласове за Европа“

Андрей Ковачев: Нови членове в европейското семейство, но когато преодолеят пречките, които ги задържат в миналото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Натискът върху България относно позицията ѝ да не допусне начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, ще спадне драстично до няколко седмици – убеден е българският евродепутат Ангел Джамбазки. Виждането си той изрази по време на организираната от БТА дискусия „Български гласове за Европа“. Причината за това твърдение е уверението, което е получил от албанския министър председател Еди Рама, че страната му ще поиска разделяне на преговорите с двете страни, което ще позволи на Албания да ги започне по-рано.

Европейската интеграция е двупосочна улица, припомни своя стара теза и евродепутатът Андрей Ковачев. По думите му, пълноправните членове на ЕС са готови да приемат и други държави-кандидати, но те трябва да преодолеят пречките и връзките си с миналото, които ги спират по пътя им към бъдещето.

ЕС трябва да погледне и отвъд границите на своите 27 страни и да помисли за възможното си разширяване“, заяви българският евродепутат Илхан Кючук, по време на дискусията, чиито домакин беше пресклубът на БТА в Скопие. По думите му, „ако това не се случи, съюзът ще бъде изместен от друг геополитически играч в лицето на Русия, Китай или друга сила, тъй като в международните отношения не съществува вакуум“. Очаква се Евросъюзът да направи още една важна трансформация, а именно „да скъса с примирението да бъде геополитическото джудже, а да извърви своя път до лидерската позиция в международен план“.

Евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев постави акцент върху един от ключовите механизми в процеса по вземането на решения в рамките на ЕС – единодушието.

„Ние трябва да се разделим с единодушието като начин за вземане на решения в областта на външната политика и политиката за сигурност и да потърсим някакъв друг начин за това – убеден е Ковачев. – Причината е, че се сме част от изпълнен с предизвикателства глобален свят, в който не можем да си позволим да зависим от влиянието или случващото се в една или друга държава по света, което да попречи на взимането на ключови решения за бъдещето.“


Още от категорията

Първият ден на юли ще е слънчев

В петък  ще е слънчево. След обяд над планинските и североизточните райони на места ще има кратки валежи с гръмотевици. Максималните температури ще са от 33 до 38°, в София – около 32°. По Черноморието  ще е слънчево. След обяд на север са възможни..

публикувано на 30.06.22 в 18:55

Родителите и учениците са недоволни от учебниците и преподаването в училище

Твърде сложен изказ в учебниците, несъобразен с възрастта на децата материал, прекалено много информация, малко упражнения са основните трудности, за децата в училище. Изводите са от национално изследване с родители и деца от I до Х клас на "Галъп..

публикувано на 30.06.22 в 13:15

Регистрираните активно болни от Covid спаднаха под 60 000

532 са новите случаи на Covid в страната за последните 24 часа или със 17 по-малко спрямо ден по-рано. Над 56,4% от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 12,54% от направените 4244 теста, при 12% на показателя в сряда, сочи порталът..

публикувано на 30.06.22 в 09:03