Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Правителството прие плана за въвеждане на еврото

Асен Василев на брифинга в МС
Снимка: gov.bg

Правителството прие плана за въвеждане на еврото в България. На брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев поясни, че това е оперативен план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как ще става превалутирането и обръщането на депозити и заеми. 

По думите на Василев, предстоят редица законодателни промени, в т. ч. и промяна в Закона за БНБ, а обществените и експертни дискусии за присъединяването ни в еврозоната ще продължат. 

За защита на потребителите е предвиден срок от три месеца преди въвеждането на еврото и девет месеца след това, в който цените на стоките и услугите ще се публикуват и в лева и в евро. Целта е недобросъвестни търговци да не се възползват от превалутирането за повишаване на цените, подчерта Асен Василев.

Министрите на левицата гласуваха против, като се позоваха на споразумението за съставяне на правителство. В него е записано, че решението ще се вземе след изготвяне на анализ от БНБ за ефектите. Такъв анализ все още не е изготвен, посочват от БСП.

Още от категорията

Руската офанзива на фронта срещу Украйна забавя ход

Руски ракети са ударили Педагогическия университет в Харков, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Заснето от руснаци видео, качено на сайта на агенция UNIAN, показва как при изстрелване на ракети срещу Харков от Белгород част от..

публикувано на 07.07.22 в 08:56

Парламентът ще изслуша премиера и министъра на енергетиката за доставките на газ

Днес парламентът ще изслуша премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов относно доставката и цената на природния газ. Изслушването е по предложение на бившия енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ...

публикувано на 07.07.22 в 07:10

Купува се само това, което се търси, и само това, което се предлага

Лидерът на основната опозиционна сила ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че се притискат народни представители да отсъстват от зала , при гласуване на новия кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". Управляващите предлагат не само "колосални суми",..

публикувано на 06.07.22 в 12:12