Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България трябва да съхрани традициите в отглеждането на рози

Снимка: Министерство на земеделието

По време на традиционния Празник на розата в Карлово, министърът на земеделието д-р Иван Иванов, подчерта, че вековните традиции в отглеждането на рози трябва да бъде съхранено. Министър Иванов изтъкна, че българската маслодайната роза притежава неповторим традиционен аромат и е позната в различни краища на света. Затова българското розово масло се цени високо на международните пазари и заслужено дава на България името „страната на розите“. По думите на министъра, в момента у нас са регистрирани над 2 800 бр. земеделски стопани, отглеждащи Роза Дамасцена и Роза Алба, с площи от 45 000 дка и производство на 14-15 000 тона розов цвят. Заради негативните последици около пандемията и кризата в сектора е предвидено розопроизводителите да получат до средата на юни финансова подкрепа в размер на 5 млн. лева.

Още от категорията

Определят "Банка на годината"

За 30-та поредна година ще бъдат определени най-добрите български банки в три основни категории: "Пазарен дял“, "Ефективност" и "Динамика на развитие". В тържествената церемония по връчване на награди на победителите в класацията "Банка на годината" тази..

публикувано на 06.07.22 в 07:10

Пчеларството – безценен фактор за здравето, но не и сектор с приоритет за държавата

Природата тази година е по-благосклонна към пчеларите, тя подари топли дъждовни дни през април, които създадоха благоприятни условия за цъфтеж на рапицата, една от предпочитаните медоносни култури за насекомите. Топлите дни през месец май пък..

публикувано на 05.07.22 в 16:29

Обсъжда се възможност за пътуване на българския бизнес до Австралия

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов се срещна с Йоана Кехлибарова, изпълнителен директор на Българо-австралийската търговска камара. На срещата беше обсъдена необходимостта от мерки за активизиране на..

публикувано на 05.07.22 в 15:09