Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски смях, музика и игри в двора на БНР

4
Снимка: Ани Петрова

Детски смях, весели игри и музика огласят днес цялата страна. Красивата картина допълват и феерията от цветни балони и разноцветните пакети с подаръци. Поводът, разбира се, е Международният ден на детето 1 юни, а Българското национално радио спази обещанието си към може би най-взискателната си аудитория – децата, с организирането на превърналия се в традиция детски празник в Старата къща, под наслов "Ние, децата в БНР".

В двора на институцията се проведоха множество забавни игри, разказваха се приказки, имаше и имитации на известни гласове от телевизионния и радиоефир.

Тази година детският празник вероятно е бил по-особен за малчуганите от Украйна, които присъстват на подобно мероприятие за първи път у нас. Тъй като се притесняват да говорят пред микрофон, успяхме да разговаряме с техните родители Елена от Одеса и Ирина от Киев.

"Пристигнахме от Одеса и вече два месеца живеем при приятели в София. Дъщеря ми се казва София и е на 9 години. Чувстваме се много добре тук, вече се адаптирахме" – разказа Елена в интервю за Радио България.

Тя е представител на Асоциацията на българите в Украйна и като такава помага много за евакуацията, както на бесарабски българи, така и на украинци, които са поискали да напуснат страната, обхваната от военни действия. В един момент обаче майчинското чувство в нея надделява над това да е просто доброволец, взима дъщеря си и поема към България. Казва, че преди да напусне Украйна, с помощта на асоциацията са евакуирани 3000 българи, най-вече към родните черноморски курорти – Приморско и Китен, както и в Северна България. Немалка група е заселена и в Свищов.

Личният и светъл спомен от моето детство са дългите разходки с моите родители – спомня си Ирина, която пристига в България от украинската столица Киев.

"За съжаление децата ми се родиха в Луганск, където живяхме до 2014 година и техните първи спомени са свързани със звуците от обстрели. Пристигнахме в България на 27 февруари, като за около месец живяхме в Слънчев бряг, а след това пристигнахме в София, където живеем при приятели, на които сме безкрайно благодарни, че ни приютиха."

Талантливият млад изпълнител Емилиян Бърдарски, който огласи с песните си празника в Старата къща отбелязва, че от малък много обича 1 юни, защото може да получи подарък, макар рожденият му ден да не е много скоро. "Чувствам го като своя втори рожден ден, който иначе е на 21 декември" – сподели той и отправи пожелание към децата:

"Нека се радват на детството си, докато могат, както и на празника си, защото той е само веднъж в годината, извън рождения им ден."

1 юни е един от най-хубавите дни в годината и за актьора Петър Байков. Причината според него е, че на този ден си напомняме, че трябва да бъдем добри, сърдечни и да имаме сетивата да се зарадваме на всичко хубаво, което ни се случва. Животът на Петър до момента е пример за това, че мечтите, които имаме като деца, могат да се сбъднат.

"Още от малък исках да умея да се превъплъщавам в "кожите" на много герои. Радвам се, че след като мина толкова много време откакто бях дете, мога да продължавам да го правя. Радостта, която виждам в очите на децата и изненадата, която пораждат у тях някои от гласовете, които им показвам, ме зарежда изключително много" – отбелязва с усмивка актьорът.


Почувствайте атмосферата на празника в БНР във видеото тук

Повече снимки вижте ТУК

Снимки: Ани Петрова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07