Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Ботев и извън България

Снимка: БГНЕС

Всяка година на 2 юни българите почитат паметта на поета-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Признателните поколения поднасят венци и цветя пред многобройните паметници на Ботев в България. Не са много обаче местата, на които българите, живеещи извън пределите на родината си могат да отдадат почит.

В австрийския град Голс, провинция Бургерланд, във ВИП парка на ЮНЕСКО е издигнат паметник на Ботев. Инициативата за създаването му е на големия приятел на България в Австрия – професор Ник Тиц. Дело е на старозагорския приятел на Тиц – скулпторът Куньо Желев. Паметникът на Ботев в Голс е открит официално на 2 юни 1996 г. Оттогава насам в Деня на Ботев той събира признателни българи не само от Австрия, но и от съседна Унгария, Словакия и Чехия.



В
Аржентина, също през 90-те години на ХХ в., в провинция Чако, е издигнат паметник на Христо Ботев. В областта се намира най-многобройната българска общност в латиноамериканската страна, която продължава да почита традициите и българската духовност. През годините мястото, където се извисява бюстът на Ботев, се е утвърдило като българско кътче, което личи и от поставената табела в началото на комплекса – „Алея Република България“, свидетелства Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина”.



По традиция, всяка година на 2 юни паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България се почита и в Бесарабия.

В молдовската столица Кишинев, на улица „Христо Ботев“, от 1977 година също се извисява паметник на българския герой.



Година по-късно, по повод 100-годишнината от Освобождението на България, монумент на Христо Ботев е открит и в украинския град Измаил. Бюстът е направен от местния скулптор – Михаил Недопак.



Българският революционер е почетен и в центъра на Одеса. Паметникът на Христо Ботев се намира на пресечките на улиците „Прохоровска“ и „Мечникова“.



Преди две години той стана жертва на крадци, които бяха успели да вземат бронзовия бюст заедно с гранитната плоча, на която е надписа на паметника. Възстановяването на паметника стана в резултат на бързата реакция на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна".

Съставил: Красимир Мартинов
Снимки: БГНЕС, bgsleda.com,  Гражданска асоциация “Българите в Аржентина”

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05