Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микеле Крешентини и неговата магарешка ферма в Рила

Снимка: личен архив

Любовта на един италианец към животните и недокоснатата природа на Рила са превърнали едно китно село в истински рай за малки и големи. То се казва Маджаре и се намира в подстъпите на планината, недалеч от известния курорт Боровец. От няколко години, тук ехти … бодър магарешки рев, защото в селцето живее многочислено магарешко семейство. За него се грижат Микеле Крешентини и партньорката му Оксана. Той е италианец, тя – бесарабска българка и заедно успяват да осъществят своята мечта. Преди няколко години те създават магарешка ферма, която изпълва ежедневието им с ведрина и смисъл.

"Интересът е много голям, хората са любопитни, защото обикновено италианците в България отварят ресторанти, а ние отворихме магарешка ферма" – шегува се Микеле.

Той е родом от италианския град Пезаро. Преди десетина години пристига по работа в София, после се установява в Самоков. Запознава се с Оксана и през 2018 г. се сдобиват с красива къща в близкото селце Маджаре. Признава, че в началото му  било трудно да свикне с новата действителност, липсвали му близките, семейството в Пезаро. "Българите са като сънародниците ми в Южна Италия" – казва за Радио България Микеле, и добавя:

"Това са хора гостоприемни, готови да ти помогнат, но все пак сме с различни култури и начин на мислене. Това понякога те затруднява, защото могат да са и доста уклончиви. Обичат да казват "Няма проблем, няма проблем!". Но често се оказва, че проблем има! И в някои случаи това създава пречки. Много приличате на неаполитанците и на сицилианците, които са сърдечни и гостоприемни. И там я карат малко по-полека. Но стане ли дума за работа, изникват затруднения" – казва италианският предприемач.

Микеле е пленен от пейзажите на Рила и е посветил свободното си време на една благородна цел – отглеждане на магаренца, чиито стопани се чудят как да се отърват от тях. За целта с партньорката му започват да издирват животни от цялата страна, с идеята да развиват магарешки туризъм по италиански модел.

"Италия преди около 20 г. беше като България сега, в смисъл, че и там това животно започна да изчезва, покрай разпространението на селскостопанската техника, която замени магарешкия труд. Но през последните години в Италия стана особено популярен т.нар. бавен туризъм сред природата, с помощта на магарета и сега тези животни излизат на сцената" – разказва Микеле.


Магаренцата от Маджаре участват в образователни инициативи с децата от училища в Самоков и София. Те пристигат във фермата, за да общуват с дългоухите и да се разхождат с тях по красивите пътеки на Рила. "Децата са по-предразположени да изживеят това приключение по един по-натурален и див начин – палатката, огънят, да общуваш с животното, да се грижиш за него, да го храниш, да опознаваш природата – това за тях е невероятна емоция" – продължава Микеле. Освен това, малки и големи се включват в различните турове с продължителност от един час до 6-9 дни. Има магарешки маршрут от село Маджаре до Банско. Организира се и преход в Родопите от Девин до Пловдив и друг в Стара планина под наслов "Магарето и розите". При него пътешествениците тръгват от Беклемето (в Стара планина) и стигат до Казанлък, за да участват в Празника на розата, който се провежда всеки първи уикенд на юни месец.

Хубавото, според Микеле, е че магарето се движи бавно, то е натоварено, но не прекалено, с багажа на туристите, а те през цялото време спокойно се наслаждават на панорамата, снимат, почиват си и общуват с природата. "За жалост, през тези две години на ковид и покрай войната в Украйна, нещата са в застой по отношение на чуждите туристи" – казва Микеле . Чак сега започват да се проявяват признаци на оживление. Това лято фермата очаква италианска група, която ще пристигне в селото, чрез партньорски туроператор от Ботуша. Но Микеле и Оксана работят и по други проекти, които са на път да превърнат Маджаре в модел за развитие на екотуризъм.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:

Още от категорията

Д-р Евгений Кара – лечителят на души, в който се уповават все повече хора

Хората в шуменското село Никола Козлево смятат себе си за благословени, защото ден и нощ могат да почукат на една врата и да разтоварят болката си. С усмивка и добра дума ще ги посрещне докторът, който не просто облекчава физическите им страдания, но..

публикувано на 19.02.24 в 09:31
Алесандро Масачи се гордее с българските си корени

Италианският актьор с български произход Алесандро Масачи ще се появи и в нашенски сериал

Роден е в Италия преди 26 години. Майка му е българка, баща му - италианец, а той се гордее, че е носител на две култури и на два езика. Признава, че в София с чувства у дома. А голямата му любов е киното. Алесандро Масачи решава да стане актьор когато е..

публикувано на 15.02.24 в 10:05

Трифон Силяновски – ерудитът, когото комунистическата власт не успя да прекърши

В онова убого време на издялани по партиен калъп човеци да " стърчиш " със собствена осанка било грях, заплащан често с физическо унищожение. Някои обаче оцелявали – с потрошено от изстъпленията в комунистическите лагери тяло, ала с..

публикувано на 14.02.24 в 10:50