Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Микеле Крешентини и неговата магарешка ферма в Рила

Снимка: личен архив

Любовта на един италианец към животните и недокоснатата природа на Рила са превърнали едно китно село в истински рай за малки и големи. То се казва Маджаре и се намира в подстъпите на планината, недалеч от известния курорт Боровец. От няколко години, тук ехти … бодър магарешки рев, защото в селцето живее многочислено магарешко семейство. За него се грижат Микеле Крешентини и партньорката му Оксана. Той е италианец, тя – бесарабска българка и заедно успяват да осъществят своята мечта. Преди няколко години те създават магарешка ферма, която изпълва ежедневието им с ведрина и смисъл.

"Интересът е много голям, хората са любопитни, защото обикновено италианците в България отварят ресторанти, а ние отворихме магарешка ферма" – шегува се Микеле.

Той е родом от италианския град Пезаро. Преди десетина години пристига по работа в София, после се установява в Самоков. Запознава се с Оксана и през 2018 г. се сдобиват с красива къща в близкото селце Маджаре. Признава, че в началото му  било трудно да свикне с новата действителност, липсвали му близките, семейството в Пезаро. "Българите са като сънародниците ми в Южна Италия" – казва за Радио България Микеле, и добавя:

"Това са хора гостоприемни, готови да ти помогнат, но все пак сме с различни култури и начин на мислене. Това понякога те затруднява, защото могат да са и доста уклончиви. Обичат да казват "Няма проблем, няма проблем!". Но често се оказва, че проблем има! И в някои случаи това създава пречки. Много приличате на неаполитанците и на сицилианците, които са сърдечни и гостоприемни. И там я карат малко по-полека. Но стане ли дума за работа, изникват затруднения" – казва италианският предприемач.

Микеле е пленен от пейзажите на Рила и е посветил свободното си време на една благородна цел – отглеждане на магаренца, чиито стопани се чудят как да се отърват от тях. За целта с партньорката му започват да издирват животни от цялата страна, с идеята да развиват магарешки туризъм по италиански модел.

"Италия преди около 20 г. беше като България сега, в смисъл, че и там това животно започна да изчезва, покрай разпространението на селскостопанската техника, която замени магарешкия труд. Но през последните години в Италия стана особено популярен т.нар. бавен туризъм сред природата, с помощта на магарета и сега тези животни излизат на сцената" – разказва Микеле.


Магаренцата от Маджаре участват в образователни инициативи с децата от училища в Самоков и София. Те пристигат във фермата, за да общуват с дългоухите и да се разхождат с тях по красивите пътеки на Рила. "Децата са по-предразположени да изживеят това приключение по един по-натурален и див начин – палатката, огънят, да общуваш с животното, да се грижиш за него, да го храниш, да опознаваш природата – това за тях е невероятна емоция" – продължава Микеле. Освен това, малки и големи се включват в различните турове с продължителност от един час до 6-9 дни. Има магарешки маршрут от село Маджаре до Банско. Организира се и преход в Родопите от Девин до Пловдив и друг в Стара планина под наслов "Магарето и розите". При него пътешествениците тръгват от Беклемето (в Стара планина) и стигат до Казанлък, за да участват в Празника на розата, който се провежда всеки първи уикенд на юни месец.

Хубавото, според Микеле, е че магарето се движи бавно, то е натоварено, но не прекалено, с багажа на туристите, а те през цялото време спокойно се наслаждават на панорамата, снимат, почиват си и общуват с природата. "За жалост, през тези две години на ковид и покрай войната в Украйна, нещата са в застой по отношение на чуждите туристи" – казва Микеле . Чак сега започват да се проявяват признаци на оживление. Това лято фермата очаква италианска група, която ще пристигне в селото, чрез партньорски туроператор от Ботуша. Но Микеле и Оксана работят и по други проекти, които са на път да превърнат Маджаре в модел за развитие на екотуризъм.

Снимки: личен архив

Още от категорията

Ларс Нордби – как един визуален артист от Норвегия избра да живее и твори във Велико Търново

Глътка модернизъм и абстрактна красота – това предлага мъничка галерия във Велико Търново – някогашната българска столица с хилядолетна история, където на всяка крачка миналото напомня за себе си. Но на една тиха улица в центъра на града, човек попада..

публикувано на 28.09.22 в 15:05

Хубаво е да живеем като общност, в която съседите не са наши конкуренти, а хора, с които си помагаме

23 години заедно във всеки един момент, както у дома така и докато са на работа. Така, в едно изречение можем да обобщим живота на Оливие и Митана Рош. Запознали се във Франция, но избрали да се установят и да разработят свое семейно френско бистро в..

публикувано на 19.09.22 в 11:20

Майя Ананиева, която учи децата на българския "Колорит"

Повече от трийсет години тя ръководи арт-школа "Колорит" в Плевен и със своите възпитаници прославят България по света. Вече трийсет години една българка предава любовта към българските традиции и обичаи на деца чрез изкуството на цветовете. А..

публикувано на 08.09.22 в 17:35