Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Черешова задушница е втората събота в годината за почит към напусналите този свят християни

Снимка: БГНЕС

Черешова задушница е. Както винаги денят, в който си спомняме за нашите близки, които вече не са на този свят и се молим за упокой на техните души, е в събота. В храмовете, след Божествената света литургия се отслужва и Панихида за всички починали, след което миряните правят подавки помежду си.

В народния ни календар Черешовата задушница се наричана още Спасовска задушница, защото следва празника Възнесение Господне или Спасовден. Тя е втората задушница в годината, след задушница Месопустна, а следващата е Архангелова задушница. Всяка година е на различна дата, винаги в края на май или през юни, като се определя според Великден, който е подвижен празник. Черешова задушница е в съботата преди рождения ден на Християнската църква - Петдесетница, който пък е 50 дни след Великден.

Името Черешова идва от сезона на черешите, които зреят по това време и са част от подавките, които християните раздават в църквата и между близки и съседи, в знак на почит към преминалите в отвъдния свят техни родственици.

Още от категорията

Почитаме Успението на св. Йоан Рилски

На 18 август православната ни църква отбелязва Успението на св. Йоан Рилски, най-таченият български светец, покровител на България. Известен е още като Рилският чудотворец, защото приживе помагал на много хора да намерят утеха и..

публикувано на 18.08.22 в 10:28

Откриха нов храм на Перперикон

Археолозите откриха на Перперикон нов храм , съобщава БТА. По думите на професор Николай Овчаров, той е само на десетина метра от прочутата зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики получава предсказание, че ще завладее света...

публикувано на 17.08.22 в 13:37

Със златна нишка е заплетена историята на Панагюрище – от древността до наши дни

Китният планински град Панагюрище се слави със своята богата история и забележително културно-историческо наследство. Освен с именитите възрожденци и героите от Априлското въстание, името на града неизменно свързваме и с откритото тук през..

публикувано на 16.08.22 в 13:43