Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черешова задушница е втората събота в годината за почит към напусналите този свят християни

Снимка: БГНЕС

Черешова задушница е. Както винаги денят, в който си спомняме за нашите близки, които вече не са на този свят и се молим за упокой на техните души, е в събота. В храмовете, след Божествената света литургия се отслужва и Панихида за всички починали, след което миряните правят подавки помежду си.

В народния ни календар Черешовата задушница се наричана още Спасовска задушница, защото следва празника Възнесение Господне или Спасовден. Тя е втората задушница в годината, след задушница Месопустна, а следващата е Архангелова задушница. Всяка година е на различна дата, винаги в края на май или през юни, като се определя според Великден, който е подвижен празник. Черешова задушница е в съботата преди рождения ден на Християнската църква - Петдесетница, който пък е 50 дни след Великден.

Името Черешова идва от сезона на черешите, които зреят по това време и са част от подавките, които християните раздават в църквата и между близки и съседи, в знак на почит към преминалите в отвъдния свят техни родственици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58