Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсерваторията в Рожен отваря врати за посетители

Снимка: nao-rozhen.org

Националната астрономическа обсерватория "Рожен", която е част от Института по астрономия на Българската академия на науките днес, 12 юни, провежда ден на отворените врати. Събитието съвпада с християнския празник Петдесетница, който пък е и храмов празник на параклиса "Света Троица". Той се намира до входа на наблюдателната кула на обсерваторията и е построен през 1935 г.

Обсерваторията „Рожен“ е най-големият астрономически комплекс в Югоизточна Европа, където в края на лятото ще се постави нов 1,5-метров телескоп, произведен в Австрия. Той е изцяло роботизиран и с възможност за дистанционно управление, а основната негова задача е наблюдение на бързо променливи обекти и проследяване на малки тела от Слънчевата система, като променливи звезди, квазари и пр. Изграждането на новия телескоп и наблюдателна кула се финансира по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от Министерството на образованието и науката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28