Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За десети път "Джаз форум" в Стара Загора

Снимка: FB/JazzForumStaraZagora

Десетият рожден ден на утвърдения вече форум е повод на сцената му да бъдат поканени участници от първото му издание. Фестивалът започва на 9 юни, а концертите са на обичайното място – сред античните артефакти на комплекс "Августа Траяна" в центъра на Стара Загора.

Наред с познатите имена, на сцената ще се изявят и млади музикални таланти. В първата фестивална вечер ще прозвучи музика в различни стилове – суинг, бибоп, модерен джаз и фюжън. Наред с утвърдени музиканти като Веселин Койчев, Стоян Роянов Я-Я и Димитър Шанов, ще се изявят младите изпълнители Светлина Койчева, Неделчо Нинов и Ивайло Манев. Сред чуждестранните гости са и пианистът Стийв Хамилтън от Шотландия, французите Габриел Пиер – контрабас, и Густав Райхерт – барабани и китара.

На 10 юни старозагорската публика ще чуе унгарския Modern Art Orchestra с програма, изградена върху „Петнадесет унгарски селски песни“ на големия композитор Бела Барток (известен с огромния си принос в областта на етномузикологията и колекцията от десетки хиляди народни песни и мелодии от цял свят, която той счита за делото на живота си). Същата вечер е и "За нашите 10" – концерт на поколенията, с участието на известния вокалист Петър Салчев и младите старозагорски певици Дона Мосто, Рая Йовчева, Йоана Николова, Микаела Петрова, Вероника Гочева и Елиза Виденова, възпитанички на Павел Петков.

Както съобщават организаторите, заключителната трета вечер е отредена за магията на големите оркестри. Роял Дикси Бенд – Велико Търново и Военният биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев ще партнират със солистите и любимци на публиката Милица Гладнишка и Цветомир Цанков, водещите тромпетисти Михаил Йосифов и Венцислав Благоев.

По традиция в рамките на Джаз форум Стара Загора няма да бъдат забравени и най-малките. За тях е "Джаз за деца" в събота. За меломаните и любителите на моментните импровизации, организаторите предвиждат два джемсешъна, след основните концерти в четвъртък и петък.

Джаз форум Стара Загора се организира от Община Стара Загора и фондация "Джазтет". Всички фестивални събития са с вход свободен.

За още новини и допълнителна информация следете сайта на фестивала.

Още от категорията

До Юпитер и обратно с ˮКак искам“

ˮНа Луната танцуваме всички.  На Плутон се чувствам ужасно самичък.  На Сатурн не ни канят да пеем…  На Юпитер сме номер едно - ˮЮпитер седем!“ Тази весела разходка из Космоса дължим на група ˮЮпитер 7“, а римите са от новата им песен..

публикувано на 08.08.22 в 09:15

Софийската опера гостува с най-новото от репертоара си в Пловдив

Софийската опера и балет гостува на сцената на Античния театър в Пловдив с емблематични спектакли от три жанра. Началото е на 6 и 7 август с един от най-предпочитаните мюзикъли от световните сцени – "МАММА МIА" (с музика и текст на членовете от..

публикувано на 06.08.22 в 10:15

Произведения на Албена Петрович-Врачанска звучат на фестивали из цяла Европа

За повечето от нас сега е време за почивка, срещи с приятели, особено с онези, които не живеят в България и с радост се връщат тук за седмица-две. За някои артисти обаче, лятото е време за усилена работа, участия в концерти, фестивали и доста пътуване по..

публикувано на 04.08.22 в 11:27