Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ˮПомни миналото, гради бъдещето, пази традицията“

Традицията на Шопския празник в град Елин Пелин продължава

Снимка: Facebook /@ObshtinaElinPelin

Знаково събитие за града, утвърдило се в над 50-годишната си история, ˮШопският празник“ е истинско тържество на местната традиция. Вдъхновяващ пример за дълголетието на празника е и творчеството на писателя Елин Пелин, патрон на града. Големият български етнограф Михаил Арнаудов също високо е оценил традиционното наследство на неповторимия нашенец: ˮВ Шоплука има истинско народно богатство. По-чист език, по-добра лирика, по-смислен хумор, по-добър епос няма никъде“.


Тази година, в едноседмичната празнична програма (започнала на 13.06) всеки може да открие по нещо любимо за себе си.


ˮПразникът е пъстра палитра на българския фолклор и има своето ярко и незаменимо място, присъства в културния календар на общината и в нашия социален живот. Стана емблема на града, която ни задължава да пазим, ценим, продължаваме шопската традиция, родовата ни памет и днес – разказва Рени Николова, заместник кмет на Елин Пелин. – Шопският празник води началото си от 1970 г., като идея на режисьора Благой Стратев и тогавашния кмет Стоян Кирилов, културни дейци, които с ентусиазъм и работа прегръщат тази идея и я реализират, за да пребъде и днес в истински, неподправен, утвърден празник вече 53 години, чакан с нетърпение от жителите и гостите на общината ни. Празнуват шопите, но гостуват и изпълнители от България и извън пределите ѝ. Програмата е свързана с фолклорната традиция – песни, танци, хумор от Шопския край. Открива се на християнския празник Свети Дух в местността “Църквето”, където се срещат родовете – там е възникнал град Елин Пелин. Всеки от големите родове има така наречената „килия“, приготвя се курбан за здраве и благоденствие. Постарали сме се във всеки един ден, всеки от нашите съграждани да се докосне, според вкуса и предпочитанията си, до различните изкуства. Традиционна е изложбата на художници, фотоизложбата под мотото „Образи от Шопско“. Не са забравени талантливите ни деца, които ще се изявяват в два концерта, също любителите на спорта, кулинарията с шопски гозби, изложба на ретро автомобили. Ще има дефиле на домашни любимци. Ще се изяви и представителният духов оркестър „Стефан Стефанов“, също и мажоретен състав. Шопският ансамбъл „Ради Радев“ ще чества своята 55-годишнина на 17 юни - деня на официалното откриване на празника, с концерт-спектакъл „Път през жарта“.

От г-жа Николова научаваме, че ще участват любителските клубове за народни танци и певческите състави към читалищата на община Елин Пелин. Местните хумористи ще имат своето място на празничната сцена. Възобновен е конкурсът ˮМис ˮШопски празник“.


ˮВ трите поредни дни градът ще се превърне в празник за изява на фолклорни изпълнители от общината и от страната – пъстра палитра от традиционното културно богатство на България, което може да се види само на едно място – в град Елин Пелин. Акцентите са: петък, събота, неделя – 17, 18, 19 юни на стадион „Левски“ с начален час 19.30 ч. Каня всички слушатели на Националното радио да посетят град Елин Пелин. Добре сте ни дошли, скъпи гости, на „Шопски празник’22“, който тази година е под мотото: „Помни миналото, гради бъдещето, пази традицията“.“

Да си припомним и един от афоризми за характера на местните хора. Попитали един шоп: ˮЗащо живееш?“ А той отговорил: ˮСакам да видим какво че стане.“

Дано и вашето любопитство, скъпи приятели на Радио България, ви отведе на празника на шопската традиция.

Редактор: Албена Безовска

Снимки: Facebook /@ObshtinaElinPelin


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37