Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ˮПомни миналото, гради бъдещето, пази традицията“

Традицията на Шопския празник в град Елин Пелин продължава

Снимка: Facebook /@ObshtinaElinPelin

Знаково събитие за града, утвърдило се в над 50-годишната си история, ˮШопският празник“ е истинско тържество на местната традиция. Вдъхновяващ пример за дълголетието на празника е и творчеството на писателя Елин Пелин, патрон на града. Големият български етнограф Михаил Арнаудов също високо е оценил традиционното наследство на неповторимия нашенец: ˮВ Шоплука има истинско народно богатство. По-чист език, по-добра лирика, по-смислен хумор, по-добър епос няма никъде“.


Тази година, в едноседмичната празнична програма (започнала на 13.06) всеки може да открие по нещо любимо за себе си.


ˮПразникът е пъстра палитра на българския фолклор и има своето ярко и незаменимо място, присъства в културния календар на общината и в нашия социален живот. Стана емблема на града, която ни задължава да пазим, ценим, продължаваме шопската традиция, родовата ни памет и днес – разказва Рени Николова, заместник кмет на Елин Пелин. – Шопският празник води началото си от 1970 г., като идея на режисьора Благой Стратев и тогавашния кмет Стоян Кирилов, културни дейци, които с ентусиазъм и работа прегръщат тази идея и я реализират, за да пребъде и днес в истински, неподправен, утвърден празник вече 53 години, чакан с нетърпение от жителите и гостите на общината ни. Празнуват шопите, но гостуват и изпълнители от България и извън пределите ѝ. Програмата е свързана с фолклорната традиция – песни, танци, хумор от Шопския край. Открива се на християнския празник Свети Дух в местността “Църквето”, където се срещат родовете – там е възникнал град Елин Пелин. Всеки от големите родове има така наречената „килия“, приготвя се курбан за здраве и благоденствие. Постарали сме се във всеки един ден, всеки от нашите съграждани да се докосне, според вкуса и предпочитанията си, до различните изкуства. Традиционна е изложбата на художници, фотоизложбата под мотото „Образи от Шопско“. Не са забравени талантливите ни деца, които ще се изявяват в два концерта, също любителите на спорта, кулинарията с шопски гозби, изложба на ретро автомобили. Ще има дефиле на домашни любимци. Ще се изяви и представителният духов оркестър „Стефан Стефанов“, също и мажоретен състав. Шопският ансамбъл „Ради Радев“ ще чества своята 55-годишнина на 17 юни - деня на официалното откриване на празника, с концерт-спектакъл „Път през жарта“.

От г-жа Николова научаваме, че ще участват любителските клубове за народни танци и певческите състави към читалищата на община Елин Пелин. Местните хумористи ще имат своето място на празничната сцена. Възобновен е конкурсът ˮМис ˮШопски празник“.


ˮВ трите поредни дни градът ще се превърне в празник за изява на фолклорни изпълнители от общината и от страната – пъстра палитра от традиционното културно богатство на България, което може да се види само на едно място – в град Елин Пелин. Акцентите са: петък, събота, неделя – 17, 18, 19 юни на стадион „Левски“ с начален час 19.30 ч. Каня всички слушатели на Националното радио да посетят град Елин Пелин. Добре сте ни дошли, скъпи гости, на „Шопски празник’22“, който тази година е под мотото: „Помни миналото, гради бъдещето, пази традицията“.“

Да си припомним и един от афоризми за характера на местните хора. Попитали един шоп: ˮЗащо живееш?“ А той отговорил: ˮСакам да видим какво че стане.“

Дано и вашето любопитство, скъпи приятели на Радио България, ви отведе на празника на шопската традиция.

Редактор: Албена Безовска

Снимки: Facebook /@ObshtinaElinPelin


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30