Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Деца от България помагат на връстници от българските неделни училища в Украйна

Снимка: БТА

Три тира с дарения от ученици в цяла България, насочени към техните връстници от българските неделни училища в Украйна, пристигнаха в Измаил, съобщи БТА. В кампанията "Деца помагат на деца", която е по инициатива на Министерството на образованието и науката, се включиха ученици от 776 училища в България, а също и Българският червен кръст.

"За 63 български неделни училища от Одеска, Запорожка, Николаевска, Киевска и Лвовска области бяха събрани 74 палета и 650 кашона с книги, учебници, ученически пособия, раници, одеяла и възглавници, памперси, хигиенни материали, спални чували, фенерчета, термоси и др.", уточни Олга Колот, председател на Терновското българско дружество "Иван Вазов" в гр. Николаев и районен кмет на кв. "Терновка". Със съдействието на председателя на Измаилската българска община "Света София" Николай Иванов и ректора на Измаилския държавен хуманитарен университет проф. Ярослав Кичук, хуманитарната помощ ще достигне скоро до учениците в различни точки на Украйна.

"За съжаление, няма възможност помощта да се достави в окупираните райони на Запорожка област“, констатира Колот, която отговаря за разпределението на даренията. "Поднасяме огромна благодарност към МОН на България за инициативата и на всяко дете и семейство от цялата България, лично на министър Денков, на директора на дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" Наталия Михалевска и всички, които помогнаха да се реализира този важен проект", каза Олга Колот.


Още от категорията

ЦИК активира формуляр за българите в чужбина

От полунощ на сайта на ЦИК ще е активна функцията за подаване на електронен формуляр за включване в избирателните списъци извън страната за парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. На базата на подадените заявления от сънародниците ни..

публикувано на 16.08.22 в 18:30
Снимки: Uniunea Bulgară din Banat-România / Balgarskotu Društvu ud Banáta-Rumanija

Книга за банатския български диалект представят в Стар Бешанов, Румъния

В деня на храмовия празник на католическата църква "Успение на Пресвета Богородица" в румънското село Стар Бешенов ще бъде представена м онументалната книга на свещеника Яни Василчин - "Думите на банатския български диалект" ("Hurtite na Banátsćija..

публикувано на 15.08.22 в 15:49
Снимка: Българско училище ,,Паисий Хилендарски

Неделното училище в Лимасол за дванайсета година ще посрещне българските деца

Според неофициална статистика българите на остров Кипър наброяват между 50 и 70 хиляди. Много от тях възприемат пребиваването си в страната като гурбет – временна работа в чужбина за печалба или препитание, и живеят с мисълта един ден да се..

публикувано на 10.08.22 в 10:51