Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В Киев очакват визитата на трима водещи лидери от ЕС

Снимка: Алами/Ройтерс
Очаква се на 16 юни лидерите на Франция, Италия и Германия да пътуват заедно до Киев, за да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски. Визитата е в знак на подкрепа, а Украйна ще получи статут на страна кандидат член в ЕС, пише Financial Times.

Заради външнополитическите успехи на Украйна Русия усилва газовия натиск към Европа и обстрела срещу украинските градове, коментира Зеленски в поредното обръщение към украинците, имайки предвид намаленото газово подаване към Германия по тръбата Северен поток-1. 

Зеленски изрази благодарност към президента на САЩ Джо Байдън, след като Вашингтон обяви нова военна помощ за Киев на стойност 1 млрд. долара. Освен САЩ, пряко военна помощ на Украйна оказват над 40 държави, съобщи държавният секретар Антъни Блинкен след срещата в Брюксел на страните от формата "Рамщайн", които подкрепят украинската отбрана. 

В 112-ия ден на войната съветникът на украинския президент Алексей Арестович съобщи, че Москва е готова за дълга война, като целта е не военна победа на фронта, а да накара Западът да тласне Украйна към подписването на ново примирие в стил Минските споразумения от 2015 г., предава УНИАН. В предаването "Фейгин Live" Арестович обяви, че на левия бряг на река Ингулец украинските военни са създали плацдарм дълъг над 50 километра и се намират на 15 км североизточно от важния град Херсон.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35