Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отново ще е част от Международния ден на йога

Снимка: pixabay

За осма поредна година светът отбелязва Международния ден на йога. Празникът е учреден в края на 2014 т. от Общото събрание на ООН, по предложение на министър-председателя на Индия Нарендра Моди. Приема се датата 21 юни – деня на лятното слънцестоене.

От 2015 г. празникът се отбелязва в стотици държави, сред които е и България. Тази година събитията у нас са в 43 населени места – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и др. по-малки градове и села. Традиционно честванията са под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана. В Организационния комитет си сътрудничат редица правителствени и неправителствени организации – Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация "Изкуството да живееш" – България, Фондация "Девам", Асоциация "Индия", Индологическа фондация "Изток-Запад", посолството на Република Индия и др.

Централното събитие ще се състои в София на 19 юни от 10:00 ч. в "Интер експо център". Организаторите са предвидили богата програма със свободен достъп. В зала "Витоша" представители на известни класически школи, ще демонстрират йога практики, някои от които предназначени за преодоляване на определени здравословни проблеми. В зала "Родопи" учени-практици ще изнесат лекции по различни теми, засягащи същността на йога. Ще има също щандове с книги по йога, вегетарианска и индийска храна, сувенири и пр.
Сред лекторите е Добринка Димитрова, завършила Националната спортна академия "Васил Левски" със специалност йога. Нейната лекция, базирана на дипломната ѝ работа, е за това как да въздействаме върху личностната неувереност чрез древни йога практики.

Добринка Добринова
Добринка преподава на деца и възрастни. Убедена е, че един от начините да възвърнем нашата увереност е като почерпим ресурси от мъдростта на достигналите от древни времена до нас класически текстове по йога.

"Повече от 10 години практикувам класическа хатха йога – разказва тя. – Започнах в един труден за мен период – когато станах майка. Всяка жена, която е минала през това знае, че майчинството е изпълнено с предизвикателства. Тогава се обърнах към йога и мисля, че това беше най-доброто, което направих за себе си. Затова избрах и такава тема за своята дипломна работа – много държах да е свързана с моя личен опит, за да го предам по най-добрия начин на всички, които изпитват неувереност в себе си, независимо в какъв момент от живота си се намират. За да знаят, че имаме инструмент, с който да преборим много наши усещания.

Благодарение на различните школи и учители по йога, тази система за усъвършенстване на човека отново е достъпна и достига по подходящ начин до съвременния човек. Йога е призната като система за усъвършенстване на тялото и ума, интегрирайки в себе си физическия, умствен и духовен аспект на човека, като по този начин поддържа неговото състояние на здраве. Преди тренирах много във фитнес залата и се радвах на постигнатите резултати. В йога резултатите са на вътрешно ниво. Начинаещите винаги започват с асани (йогийските пози), включват се дихателните практики, но най-важно е, независимо коя техника сме избрали, да сме концентрирани върху нея – да не мислим за ежедневните си проблеми и пр. С одобрението на моите учители, съм заложила на т. нар. крокодилски упражнения, които имат много благоприятен ефект върху нервната система, дихателни упражнения, мантрата "Ом", която със своите вибрации действа на всички нива и поза "войн", която е много важна и ни дава увереност.

Това, което ме води, е знанието. Няма нищо по-ценно от знанието, всеки е ученик на тази земя. Трябва да го търсим, да го осъзнаваме във всеки един момент от нашият живот чрез инструментите, които са ни дадени."

Снимки: pixabay, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00