Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО с предупреждение към Кремъл: Ядрена война е недопустима

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Снимка: БГНЕС

Не виждаме по-високо ниво на готовност в руските ядрени сили, заяви пред немския Bild генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "В същото време дрънкането на ядрено оръжие от страна на Русия е опасно и безотговорно. Путин трябва да знае, че ядрената война не може да се спечели и никога не трябва да се води. Нашият ясен сигнал към Русия е, че НАТО защитава всички страни членки“, заявява Столтенберг. Той допуска, че войната в Украйна може да се проточи с години и затова призовава да не се прекратява подкрепата за Украйна, дори това да струва скъпо не само във военната област, но и като ръст на цените на горивата и храните. 

Според Столтенберг на срещата на НАТО в Мадрид в края на юни се очаква да бъде постигнато споразумение за пакет от помощ за Украйна, който ще улесни страната при прехода от остарялото съветско оръжие към натовските стандарти. 
С 2 дни е отложено отплаването на турския кораб "Азов Конкорд", който на 18 юни трябваше да стане първият чуждестранен кораб, напуснал окупираното украинско пристанище Мариупол, предаде ТАСС. Началникът на руския Национален център за управление на отбраната Михаил Мизинцев съобщи, че в пристанище Мариупол остават 4 чуждестранни плавателни съда, сред които и корабът "Царевна" от България.  

По публикацията работи: Иво Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12