Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Бърдаров: Трябва да променим философията на образователната ни система

Политиката към българските общности по света е ключова за увеличаване на дела на младото активно население у нас

Снимка: БГНЕС

Демографската криза в България отдавна предизвиква дискусии в обществото. И въпреки че всяка власт идва с обещания за преодоляване на обезпокоителната тенденция, досега резултатите будят по-скоро тревога и усещане за безсилие. Георги Бърдаров, писател и университетски преподавател, е сред обществениците, които от години са ангажирани в търсене на решение на проблема. Според него, страната ни е изправена пред два големи демографски проблема – високата смъртност и острия дефицит на младо активно население. „Именно в тази насока трябва да вложим усилията си чрез система от комплексни мерки“ – категоричен е Бърдаров и допълва:

„За мен първата крачка е много конкретна – това е радикална реформа в образователната система. Ако ние демотивираме младите хора на ниво средно училище и висше, значи в България те няма смисъл да останат и няма как да ги накараме това да се случи. А имаме образователна система, в която работят чудесни специалисти. Но нейната философия е свързана с една отминала индустриална национална епоха, тя не е релевантна на съвременния свят. И тази реформа трябва да започне, но не с промяна на учебните програми и изменения във висшето образование. Тук става дума  за смяна на философията на системата. И веднага давам конкретен пример: финландската образователна система, благодарение на която, Финландия, от една от най-бедните губернии на Русия, днес е просперираща държава. Тази система е път и изход от демографската криза у нас“ – категоричен е Георги Бърдаров.

Въпреки че България се нарежда на едно от първите места в Европа по брой университети на глава на население, страната ни е в дъното на класациите по брой на висшисти. Според последното проучване на Евростат, което обхваща младите хора между 25 и 35 години, става ясно, че само около 33% от българите са продължили образованието си в университет и са го завършили успешно. Средно за Европа дипломи имат над 40 на сто от гражданите. Тази тенденция според Бърдаров се дължи на демографията. Просто няма достатъчно млади хора и местата в университетите ни са повече отколкото са зрелостниците. Той е убеден, че сред решаващите стъпки за увеличаване на дела на младото активно население у нас е и имиграционната политика:

„На първо място това е насочването към българските общности зад граница и едва след това от други страни. А ние имаме голяма диаспора – както традиционната диаспора, така и напусналите страната след 89 год. Дали е утопия или не, дали ще се върнат тези хора? Аз обикалям постоянно Европа покрай книгите, които пиша, и виждам една истинска любов и носталгия към България и умерено желание тези хора да се завърнат, ако видят подобрени условия за нормален живот. И ако работим в тази посока това е възможно. Но обещанията на властите не вършат работа, трябва да има конкретни мерки. Трябва да погледнем и глобалната картина. Западна и Южна Европа все повече ще се пренатоварва от демографски натиск, идващ от Африка и Азия. В един момент България, с тези уникални природо-климатични условия и с този демографски вакуум, който се получава, ще се превърне в привлекателно място. Нещо повече – аз предвиждам, и то е много смело, че след 20-на години тук ще идват и чужденци  от Европа, които ще искат да живеят и да работят заради добрите условия“ – казва Бърдаров.

В по-краткосрочен план обаче, държавата трябва да осигури  благоприятни условия на младите хора. „А това включва по-добра жизнена среда, реформа на образователната и здравната система, условия за инвестиции. Но без ускорено повишаване на доходите,  всъщност няма как да се получи“ – заключава Георги Бърдаров.


    


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

За България е въпрос на нюанси, кой ще е новия президент в Белия дом

На въпроса на „Нова ТВ“ има ли разлика за България дали президент ще стане Доналд Тръмп или Джо Байдън българският посланик в САЩ Георги Панайотов отговори, че разликата е в нюансите. „Това е много важен въпрос. Разлика за България някаква..

публикувано на 20.07.24 в 11:29