Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландският журналист и лектор на EBU Том Макгуайър в София:

БНР се радва на завидна лоялност на слушатели от цялата страна и по света чрез Радио България

Том Макгуайър
Снимка: БНР

Информацията, която БНР създава, продължава да се ползва с най-високо обществено доверие в България. С тези думи генералният директор на БНР Милен Митев откри двудневен семинар в централата на БНР в София, посветен на организацията на новинарското съдържание и актуалната информация в обществената медия с цел създаване на интегриран национален нюзрум със специален гост-лектор Том Макгуайър.

Виден журналист, продуцент и награждаван документалист, Том Макгуайър е дългогодишен ръководител на информационната програма RTÉ Radio 1 на ирландското обществено радио. Започнал е кариерата си в регионална станция на националното радио в Корк (RTE Cork), след това се мести в централата в Дъблин. "RTÉ Radio 1 и Българското национално радио имат почти еднакъв брой служители и почти същите отговорности" – посочи пред журналистите гостът. Съвместната инициатива е на БНР и Академията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBUAcademy).

"Мисля, че мисията на обществените медии в днешни дни е такава, каквато винаги е била още от зората на създаването им – да служат като огледало на аудиторията и да ѝ помагат да види своята култура, свят и общество такова, каквото е – сподели Том Макгуайър в интервю за Радио България. – Нашата задача е да отразяваме това и да продължаваме да образоваме, информираме и забавляваме по 24 часа на ден. И най-вече в сърцето на обществените медии стои доверието на аудиторията, особено в съвременния свят, когато в общественото пространство се разпространява всякакъв вид информация, голяма част от която е невярна, фалшива. Това е най-важната отговорност на една обществена медия."

По време на семинара в София Том Макгуайър работи заедно с журналисти, редактори и специалисти по дигитално съдържание от националните и регионални програми на БНР, описвайки предизвикателствата в ежедневната работа, свързана с представянето на новини, на един съвременен журналист в България и Ирландия:

"Мисля, че БНР е изпълнена с живот организация, която е много напредничава в мисленето си и е отправила поглед далеч извън своите рамки. Изпитвам лека завист относно високия ви брой слушатели – нещо, с което ние в Ирландия не можем да се похвалим. Завидно е нивото на лоялност, на което БНР се радва от страна на своите слушатели из цялата страна и по света чрез Радио България. Силно впечатлен съм и от разноликия състав на работещите в БНР. Имах възможността да се срещна с толкова много хора от различни възрасти и поколения и от различните региони на страната. В България съществува много пъстра и богата тъкан на живота и с радост научих, че тя бива отразявана всеки един ден в националния ефир."

Чуждоезиковите програми за международна аудитория, като съдържанието, което Радио България представя ежедневно, имат много светло бъдеще чрез онлайн разпространението, сподели още Том Макгуайър.

"Ние в Ирландия нямаме чуждоезикови програми за чужбина, но мисля, че за страни като България и Ирландия е много важно да заемаме и показваме нашето място на световната карта. Ние сме малки държави по международните стандарти, много си приличаме и по характера на хората си. България е малко по-голяма и с малко по-многобройно население от Ирландия, но и двете страни имат голяма диаспора извън границите си. Мисля, че тази връзка с онези, които живеят извън страните ни и се връщат, е много важна. За България, според мен, е от съществено значение да може сама да разказва своите истории, а не някой друг да ги разказва пред света вместо вас."

За Том Макгуайър семинарът в БНР е повод за второто му посещение у нас, след участието му в Радио Асамблеята на EBU през 2019 г., проведена в българската столица. "София, както и Дъблин, е град, който лесно можеш да опознаеш, разхождайки се пеша", сподели гостът.

"Започвам да се влюбвам в София. Пътуванията ми до тук очертаха пандемията за мен – това беше последното ми работно пътуване преди Ковид и първото сега. Ходейки по улиците, не спирам да мисля, че това е една наистина стара цивилизация и сравнително нова държава, която отново излиза на картата в края на 19-ти век. България и Ирландия са две малки страни в Европейския съюз и като такива, мисля, че ние трябва да се поддържаме."

Снимки: БНР

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас /или на територията на ЕС/, могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20