Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В 120-тия ден от войната Украйна очаква зелена светлина за членство в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На ключовата за Украйна среща на върха на ЕС в Брюксел, страната очаква да получи статут на кандидат член. В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е провел разговор и с българския премиер Кирил Петков.

"Още от сутринта продължих телефонния маратон за положително решение относно кандидатурата за Украйна. Говорих с 11 лидери в сряда. Благодарих на министър-председателя на България Петков за подкрепата за Украйна и за развитието на цяла Европа с наше участие", каза Зеленски.

Пред AP украинският вицепремиер Олга Стефанишина, която отговаря за евроинтеграцията, каза, че Нидерландия, Швеция и Дания не са били съгласни да се започват предприсъединителни преговори с Украйна, докато тя се отбранява от руската агресия, но сега подкрепят идеята.

В 120-тия ден от войната Русия хвърля всичките си сили за превземане на Северодонецк и Лисичанск и да поднови настъплението от Изюм към Славянск. В същото време украинските сили са вече на 7 км от гр. Херсон и отново успешно са атакували от въздуха  руските съоръжения на ключовия Змийски остров в Черно море, предава UNIAN. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30