Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков с атаки към президента и опозицията заради РСМ

Албанският премиер Еди Рама към България: Вие сте хаос, вие сте позор

| обновено на 23.06.22 в 15:24
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков няма да обяви сваляне на ветото върху Северна Македония преди по темата да се произнесе Народното събрание. Това обяви самият той в Брюксел, където участва в срещата на върха ЕС-Западни Балкани. "Аз съм обещал на българския народ, че решението трябва да се вземе от българския парламент", повтори Кирил Петков, изключвайки възможността да обяви вдигане на ветото до края на срещата. 

Министър-председателят атакува президента Румен Радев, че все още не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност относно европейското бъдеще на Северна Македония, а опозицията, че проваля кворума в Народното събрание. Той определи френското предложение за РСМ като “много добро” и изрази надеждата, че в близките дни депутатите все пак ще вземат решение по него.


Позицията на българския премиер в Брюксел предизвика гневна реакция от страна на албанския му колега Еди Рама. “Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО, докато в задния двор на Европа се води гореща война. И, разбира се, не е приятно да виждаме как 26 други държави демонстрират плашещо безсилие.” Така Еди Рама, който участва в срещата на върха ЕС-Западните Балкани в Брюксел, коментира пред БНТ случващото се у нас по казуса с европейската интеграция на Северна Македония и на Албания. “Вие сте пълен хаос, вие сте позор”, заяви още албанският министър-председател и добави, че не очаква добри новини, защото “ето ни тук - нов ден в Европа, но не и в България”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25