Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Документален филм разказва за оперната прима Райна Кабаиванска и нейната школа в София

Снимка: Facebook /@Raina.Kabaivanska.school

На световноизвестната дива Райна Кабаиванска е посветен новият документален филм La Scuola Kabaivanska ("Школата Кабаиванска"). След премиерата в София на 24 май, сега лентата ще има представяне и в Рим, на което ще присъства лично оперната звезда. Събитието e част от Фестивала на българското кино, който се провежда за XV път в италианската столица по инициатива на Българския културен институт там.

Филмът е разказ от първо лице на Кабаиванска – един от най-значимите сопранови гласове от втората половина на ХХ век. Със свои впечатления се включват и нейни ученици, също известни имена от световните оперни сцени – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Радоева, както и двама млади дебютанти – Александрина Михайлова и Джузепе Инфантино.

Документалният разказ е посветен на 20-ата годишнина на Майсторския клас, който Райна Кабаиванска ръководи в София към Нов български университет. Лентата ще бъде представена на 26 юни в Дома на киното в сърцето на Вила Боргезе в Рим. Режисьор е Найо Тицин, а сценарист – Петър Барбалов.

По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Изложба представя българското културно наследство в чужбина

Учени от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН са обходили и проучили десетки места в Турция, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Русия, Италия, Унгария и Чехия, свързани с българското..

публикувано на 10.08.22 в 07:15

Изложба с керамика от Чехия гостува в Бургас

Изложбата на известния чешки дизайнер на изделия от порцелан и керамика Роман Шедина остава част от културната програма на Чешкия център в България. След гостуването си в София, тя може да бъде разгледана и в Бургас до края на август. Експозицията е..

публикувано на 07.08.22 в 08:10

Созопол е сцена на Фестивал за куклен и площаден театър

До 10 август в черноморския град Созопол се провежда четвъртото издание на Международeн фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Наред с българските участници има и театрални групи от Испания, Португалия и Италия. Освен в Созопол,..

публикувано на 06.08.22 в 06:10