Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм разказва за оперната прима Райна Кабаиванска и нейната школа в София

Снимка: Facebook /@Raina.Kabaivanska.school

На световноизвестната дива Райна Кабаиванска е посветен новият документален филм La Scuola Kabaivanska ("Школата Кабаиванска"). След премиерата в София на 24 май, сега лентата ще има представяне и в Рим, на което ще присъства лично оперната звезда. Събитието e част от Фестивала на българското кино, който се провежда за XV път в италианската столица по инициатива на Българския културен институт там.

Филмът е разказ от първо лице на Кабаиванска – един от най-значимите сопранови гласове от втората половина на ХХ век. Със свои впечатления се включват и нейни ученици, също известни имена от световните оперни сцени – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Радоева, както и двама млади дебютанти – Александрина Михайлова и Джузепе Инфантино.

Документалният разказ е посветен на 20-ата годишнина на Майсторския клас, който Райна Кабаиванска ръководи в София към Нов български университет. Лентата ще бъде представена на 26 юни в Дома на киното в сърцето на Вила Боргезе в Рим. Режисьор е Найо Тицин, а сценарист – Петър Барбалов.

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Варна отново дава сцена на творци в областта на експериментална музика

Програма, изпълнена с прояви надхвърлящи познатия ни стандарт, това обещават организаторите на фестивала RADAR , който се провежда от 2 до 4 август във Варна. Единадесетото по ред издание обещава да бъде пресечна точка на аудио-визуалните изкуства в..

публикувано на 02.08.24 в 10:20

"Екологии на прехода" или как се грижим за материалното и нематериалното си наследство

Изложба насочва вниманието към местата на разруха в България чрез скулптура, инсталация, звук и филм. Експозицията, озаглавена "Екологии на прехода" ще бъде открита на 1 август в столичното пространство Swimming pool, съобщават организаторите...

публикувано на 01.08.24 в 08:15
Кадър от филма „Лимбо“

Български документален филм ще се бори в САЩ за студентски "Оскар"

Американската киноакадемия обяви списъка със студентските филми, допуснати до полуфинал за най-престижните награди "Оскар". Сред 62 заглавия от 18 държави за 2024 г. е и българският филм "Лимбо" на Джулия Пъстракова , съобщават от Арт Фест...

публикувано на 31.07.24 в 13:36