Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската община Челе ди Булгерия - почетен гост на фестивала „Петровска китка“ във Велики Преслав

Снимка: Община Челе ди Булгерия

Община Челе ди Булгерия ще бъде почетен гост на фолклорния фестивал "Петровска китка" във Велики Преслав. Очакваното събитие ще се проведе от 24 до 26 юни, като в него ще участват изпълнители от цяла Европа, в т.ч. и от Италия, съобщава италианското издание "Джорнале дел Чиленто".

"Получихме поканата лично от кмета на Велики Преслав Янко Йорданов" – казва кметът на Челе ди Булгерия Джино Марота пред изданието. Поканата от българска страна не е случайна. Жителите на общината пазят спомена за далечните си предци, предвождани от прабългарския хан Алцек, които се установили в южната част на Ботуша преди повече от 14 века. В наши дни италианската община поддържа тесни контакти с България, чрез поредица от съвместни инициативи.

Пепе Чирило

Специално за фестивала, във Велики Преслав ще пристигне италианският певец и автор на песни Пепе Чирило, заедно с неговата група "Antiqua Saxa". Те ще представят съвременни аранжименти на традиционна средиземноморска музика от регион Чиленто. Италианското издание напомня още, че община Челе ди Булгерия е побратимена със старата българска столица Велики Преслав от 2016 г. и цитира кмета Джино Марота, който казва:

"Нашето побратимяване не е само на хартия, за нас то е нещо много по-значимо. Ние имаме важен туристически и културен обмен с България. Всяка година много български туристи избират нашата община за лятната си почивка".

Делегацията на италианската община във Велики Преслав ще бъде водена от Анджело Карели, общински съветник на Челе ди Булгерия. "Това е възможност да популяризираме нашия край. А побратимяването ни с Велики Преслав е възможност за едно по-широко отваряне на нашата община към Европа" – заявява Карели пред Джорнале дел Чиленто.

Съставил: Венета Николова  

Снимки: Община Челе ди Булгерия, Facebook /Пепе Чирило

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30