Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонът на черешите - време за усилен труд и голям празник в Кюстендил

10
Снимка: БГНЕС

Само да тръгнете по улиците на Кюстендил в края на юни и няма как да не забележите, че минавате под шпалир от черешови дървета с узрял плод. В този български град в подножието на планина Осогово и на брега на река Банщица, условията за отглеждане на черешови дървета са най-благоприятни в страната ни и тъкмо там те дават изобилен плод. Тази година трудолюбивите стопани се радват на много добра реколта, но за поредна година срещат трудности с намирането на пазари за продукцията. А черешата е нетраен плод, тя трябва да се оползотвори до два-три дни след прибирането от дърветата.

За да засилят вниманието към кюстендилската череша, за която всеки българин знае, че е най-сладка, най-сочна и най-вкусна, от Община Кюстендил организират Празник на черешата. Той се провежда от 15 години в центъра на града и представя разнообразието от сортове червени и бели череши, които се отглеждат в района.

Този плод е истинска гордост за хората от Кюстендил, затова няма двор в града, където да не е засадено поне едно черешово дърво. В стара местна традиция се е превърнало и сладкото от бели череши, за което местните казват, че ако не са го приготвили през пролетта, то няма как да посрещнат спокойно зимата. А черешите създават и радост за окото, когато са подредени и аранжирани с много фантазия и сръчност, специално за празника на черешата. В това ни убеждава Димитринка Укалска, от отдел Култура в Община Кюстендил и допълва, че тази година празникът продължава три дни - от 24 до 26 юни. "Отново ще бъде многоцветен, с богата съпътстваща програма, но да не забравяме, че всички идват в Кюстендил по това време, за да си хапнат от прочутите кюстендилски череши" – казва Димитринка Укалска.

"Трудна е организацията на Празника на черешата, тъкмо за това, защото се провежда по време на черешобера и хората от града са много заети. Винаги е през последния уикенд на юни, когато зреят най-много сортове череши при нас. През далечната 1896 г. тук е проведено първото овощарско изложение и този празник е негов наследник. Всичко правим в знак на благодарност, че ценим даровете, които родната земя ни дава. Искаме да съхраним традицията и това природно богатство на Кюстендил."


Вторият ден от празника е най-важен. Програмата на 25 юни започва в 11 часа с откриване на базар на черешопроизводителите.  Всеки щанд е специално аранжиран, има и конкурс за най-едра череша, за най-оригинално черешово пано, за рисуване с череши и за най-атрактивно вешело. А какво представлява вешелото, което се прави само в Кюстендил и е истинска атракция за гостите на града?

"Вземат се двойки череши, свързани с дръжките си. Те се усукват около дървена пръчка и се прави нещо като грозд от череши – обяснява ни Димитринка Укалска. – Той е над килограм и е комбинация от различни сортове и цветове череши. А когато си хапваш от този грозд черешите с различни вкусове, тогава насладата е пълна. Това е много атрактивна част от аранжировката и без него празникът не минава. Традицията е автентична и за всеки в Кюстендил е приятен спомен, който го връща в детството.

Празникът ни има автентична атмосфера, която се опитваме да съхраним, въпреки модерното ни време. А това, което човек няма как да изпита, ако не посети Кюстендил по времето на черешобера, е характерната щедрост и трудолюбието на хората в нашия край. Тях дължим на богатствата на природни дадености тук – чист въздух, плодородна почва и лечебни минерални извори."

В Празника на черешата се включват освен производители и различни институции.  На своя щанд Институтът по земеделие в Кюстендил представя тази година 10 сорта череши, на които се залага голямо бъдеще. В развлекателната програма най-активни са читалищата. На тема "череши" работят около 30 читалища, всяко от които има свои представители и в кулинарното състезание с награди, организирано от Общината. Конкурсът "Череши в кухнята" е за истински новатори и професионалисти. Те се състезават в отделни атрактивни категории –за здравословна рецепта с череши, иновативна кухня с череши, атрактивно ястие с череши, съвършен вкус с череши, а награди се присъждат и за най-оригиналната рецепта с череши. Хит от миналата година е баницата, но не каква да е, а с кюстендилски череши.

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас /или на територията на ЕС/, могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20