Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България прие френското предложение за Северна Македония и ЕС

Снимка: БГНЕС

Със 170 гласа "за", 36 "против" и 21 "въздържали се" парламентът одобри даване на зелена светлина за начало на преговори на Северна Македония с ЕС. В документа като условия са поставени:  

- Ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.; 

- Гарантиране на правата на българите в Северна Македония, включително чрез тяхното вписване, наравно с другите народи, в македонската конституция; 

- Подобряване на проектите за Преговорна рамка и Заключения на Съвета с цел по-ясно отразяване, че нищо в процеса на присъединяване на Скопие в ЕС не може да се тълкува като признание от България на съществуването на "македонски език"; 

- Гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий в рамките на целия процес по присъединяване на Северна Македония към ЕС. 

От партия "Възраждане" настояха дебатите да се отложат, както и решението да се вземе с квалифицирано мнозинство от 2/3, но залата отхвърли предложението. От "Възраждане" определиха предложението на френското председателство като предателство. Представителите на всички парламентарни групи обилно използваха исторически аргументи в дебатите преди гласуването. 

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" определи решението като взето под натиск, цитирайки думите на френския президент Емануел Макрон, който ден по-рано заяви: "Ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци".  

"Не може да очакваме "просто любов" от Македония. Трябва да мислим реалистично, а не романтично. Това, че Македония е най-романтичната част от нашата история, е вярно, но точно романтизмът ни докара до това днес да не можем да говорим на един език с нашите братя, въпреки че говорим на един език", каза Тома Биков от ГЕРБ. 

"За да има мир и стабилност на Балканите, ние трябва да членуваме в общи ценностни съюзи, като НАТО и ЕС", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

БНР подкасти:

Още от категорията

Президентът наложи вето на износа на бронирана транспортна техника за Украйна

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна стари, разконсервирани бронетранспортьори. В мотивите към ветото пише, че депутатите не са били..

публикувано на 04.12.23 в 18:10
Марейд Макгинес

Еврокомисарят по финансовата стабилност Марейд Макгинес пристига на работно посещение

Еврокомисарят по въпросите на финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес пристига в страната ни на двудневно работно посещение, съобщи Представителството на Европейската комисия в България. Днес тя ще се..

публикувано на 04.12.23 в 07:00
Мария Габриел

Външнополитическата стратегия на България във фокуса на форум

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел днес ще бъде домакин на конференцията “Външнополитическата стратегия на Република България - предизвикателства и възможности”, която ще се проведе в Дома на Европа в София, съобщи МВнР. В анонса към..

публикувано на 04.12.23 в 06:00