Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България прие френското предложение за Северна Македония и ЕС

Снимка: БГНЕС

Със 170 гласа "за", 36 "против" и 21 "въздържали се" парламентът одобри даване на зелена светлина за начало на преговори на Северна Македония с ЕС. В документа като условия са поставени:  

- Ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.; 

- Гарантиране на правата на българите в Северна Македония, включително чрез тяхното вписване, наравно с другите народи, в македонската конституция; 

- Подобряване на проектите за Преговорна рамка и Заключения на Съвета с цел по-ясно отразяване, че нищо в процеса на присъединяване на Скопие в ЕС не може да се тълкува като признание от България на съществуването на "македонски език"; 

- Гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий в рамките на целия процес по присъединяване на Северна Македония към ЕС. 

От партия "Възраждане" настояха дебатите да се отложат, както и решението да се вземе с квалифицирано мнозинство от 2/3, но залата отхвърли предложението. От "Възраждане" определиха предложението на френското председателство като предателство. Представителите на всички парламентарни групи обилно използваха исторически аргументи в дебатите преди гласуването. 

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" определи решението като взето под натиск, цитирайки думите на френския президент Емануел Макрон, който ден по-рано заяви: "Ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци".  

"Не може да очакваме "просто любов" от Македония. Трябва да мислим реалистично, а не романтично. Това, че Македония е най-романтичната част от нашата история, е вярно, но точно романтизмът ни докара до това днес да не можем да говорим на един език с нашите братя, въпреки че говорим на един език", каза Тома Биков от ГЕРБ. 

"За да има мир и стабилност на Балканите, ние трябва да членуваме в общи ценностни съюзи, като НАТО и ЕС", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Още от категорията

24 партии и 7 коалиции са заявили участие в парламентарните избори

24 партии и 7 коалиции са подали заявления в ЦИК за регистрация за участие в парламентарните избори на 2 октомври до 17.00 часа днес, когато приключи срокът за регистрацията. Проверката на ЦИК на всички подадени документи ще приключи в четвъртък. На..

публикувано на 17.08.22 в 18:29

Първият кораб с украинско зърно е пристигнал на пристанище Тартус

Сателитни снимки показват, че първият кораб със зърно, потеглил от Украйна съгласно споразуменията под егидата на ООН и Турция, е пристигнал в Сирия . Кадрите на "Планет лабс", анализирани  от Асошиейтед прес, показват, че плавателният съд..

публикувано на 17.08.22 в 09:01

Сигурността около АЕЦ "Запорожие" остава под въпрос

Взаимните обвинения между Украйна и Русия за нанесени удари срещу атомната електроцентрала в Запорожие продължават . Разположените в нея руски сили предлагат временно спиране на огъня, а Киев призова за нови санкции срещу Русия, заради евентуалните..

публикувано на 16.08.22 в 10:05