Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Джо Байдън прие акредитивните писма на българския посланик в САЩ Георги Панайотов

До броени дни започва изграждането на първия български изтребител F-16 в Южна Каролина, съобщи дипломатът

Снимка: Facebook /Георги Панайотов

Няма американски натиск върху България по въпроса за Северна Македония, каза българският посланик в САЩ Георги Панайотов часове след като президентът  Джо Байдън прие официално акредитивните му писма. "Няма още официална реакция на решението на българския парламент, което беше взето миналата седмица, но едно нещо е сигурно – в Америка, а предполагам и в целия свят, на България се гледа вече като на страна, която е направила своите отстъпки и чака в момента подобни отстъпки да бъдат направени и от отсрещната страна, т.е. от Северна Македония", посочи българският дипломатът в интервю за БНТ.

Въпросите на дневен ред пред двете държави с днешна дата са доставката на американски изтребители F-16 на България, участието на САЩ в диверсификацията на газовите доставки у нас, партньорството в борбата с корупцията и увеличаването на американските инвестиции.

Посланик Георги Панайотов категорично отрече войната в Украйна да оказва влияние на доставките на американски бойни самолети за нашата страна. Забавянето на производството на поръчаните от България изтребители F-16 обясни с пандемията и нарушените вериги на доставки. "България е в група с няколко държави за доставката на F-16 Block 70, това са Словакия, Катар и Тайван. И четирите страни чакаме да получим поръчаните от нас самолети" – обясни Панайотов. Продължава и обучението по график на български пилоти в САЩ.

F-16 в завода на „Локхийд Мартин“ в Грийнвил, Южна Каролина

"До броени дни в завода на „Локхийд Мартин“ в Грийнвил, Южна Каролина ще започне изграждането и сглобяването на първия български F-16. Планирам да отида в завода, да видя самолета и тогава ще мога да ви информирам по-подробно, но това е новината. Става въпрос за F-16 Block 70, самолет с подобрени електронни съоръжения за навигация, за целеуказване и 50% по-дълъг жизнен цикъл в сравнение с досегашните модели на F-16.“

Вносът на газ от Америка е важна част от диверсификацията на доставките за страната ни и излизането от газова зависимост от Русия, каквато България имаше на 95% в началото на военния конфликт в Украйна.

"В момента България има нулева зависимост от доставки на руски газ и доставя необходимия си газ с два кораба от САЩ. Газ има, не само в САЩ, но и в други производители в света, като Катар например – посочи българският посланик във Вашингтон и обясни случващото се с газовите доставки така: – Европа започва ускорена диверсификация на доставките на газ, т.е. от руски се обръща към американски или друг газ. Например Финландия строи терминал за втечнен газ, близо до морския бряг на Албания също се строи такъв терминал, Гърция също планира да изгради втори терминал, Хърватия учетвори капацитета на собствения си терминал, така че може да стане хъб за доставка на втечнен газ за Европа. Т.е. газ има, Европа се ориентира към алтернативни доставки извън руските. Америка и в момента е най-големият вносител на газ в Европа."

"Модернизацията и просперитетът на България изискват тясно сътрудничество със САЩ", категоричен е дипломатът и определи това като приоритет в своята работа. Надеждата му е за увеличаване на американските инвестиции в България, давайки за пример конкретен инвеститорски интерес от последните дни:

"Една американска компания направи конкретна оферта за инвестиция в България за извличане на ценни химически елементи от лигнитни въглища. Те имат тази технология, друг не. Надявам се да ги привлечем, но знаете ли, кога американските инвестиции ще дойдат в България? Първо, всеки един бизнес търси печалба. Второ, всеки бизнес иска регулацията за съответния бизнес да е по-облекчена отколкото на други места. И най-важното , не просто политическа стабилност , а върховенство на закона. Те търсят подобри на условията в САЩ, за да инвестират, и когато ги открият – ще го направят."

САЩ са заинтересовани да има стабилност, предвидимост, да няма сътресения, защото ние сме техен съюзник в НАТО. Освен това ние сме член на техния основен партньор ЕС и те са силно заинтересовани в България да няма сътресения. Мисля, че ние българите също имаме интерес от това, посочи в интервюто си за БНТ посланикът.

Георги Панайотов

Кой е Георги Панайотов?

Посланикът на България в САЩ има над 25-годишен опит в сферата на политиката за сигурност, двустранната и многостранна дипломация и правата на човека. В професионалния си път е бил посланик на България към ООН в Ню Йорк, заместник ръководител на посолствата на България в САЩ и в Афганистан, дипломат в политическа служба в посолството в Албания, началник на отдел НАТО в дирекция “Политика за сигурност” на МВнР, посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море. В последния служебен кабинет с премиер Стефан Янев Георги Панайотов заемаше поста министър на отбраната.

Дипломатът е роден през 1968 г. в черноморския град Поморие. Завършил е със златен медал Немска езикова гимназия в гр. Бургас. Магистър по политология от  Московския институт за международни отношения – МГИМО.

Владее английски, немски, руски и албански език.

Съставил: Елена Каркаланова

Facebook /Георги Панайотов, Lockheed Martin

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34